Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glödhet konstmarknad kyls av

Målningar av konstvärldens superkändisar klubbas för miljardbelopp. Men i fjol minskade försäljningen globalt på den ändå glödheta marknaden för kvalitetskonst. Experter förutspår viss avkylning även i år.

Paul Gauguins målning "Nafea faa ipoipo" ("När ska du gifta dig") kan vara den dyraste målning som sålts. I februari i fjol betalade emiratet Qatars museer kring 300 miljoner dollar (nästan 2,5 miljarder kronor) för målningen. Några månader senare såldes Willem de Koonings "Interchange" för samma belopp till en amerikansk hedgefondmiljardär, enligt medier som hänvisar till källor med insyn i affärerna.

Ändå gick den globala konstförsäljningen ner. Problemen hos börsnoterade Sotheby's, som tillsammans med privatägda Christie's, dominerar den globala auktionsmarknaden, är kända. För sista kvartalet 2015 redovisade bolaget en förlust på över 11 miljoner dollar. Christie's har ingen motsvarande öppen redovisning, och under årens lopp har branschen fått kritik för brist på transparens.

– De som säger att ökad transparens kommer att döda marknaden tjänar troligtvis sina pengar på att dölja information, antingen för köpare eller för skattemyndigheter, säger Pontus Silfverstolpe, grundare av Barnebys som är världens största söksajt för onlineauktioner av konst och antikviteter.

Han tror på fortsatt nedgång i år.

– Framför allt första delen av 2016, säger han.

Även författaren och journalisten Georgina Adam, som bevakar konstmarknaden för tidningarna Financial Times och The Art Newspaper, förväntar sig en måttlig nedgång, men ingen kollaps.

Paulina Sokolow, auktionsfirman Bukowskis talesperson, gör en likartad bedömning.

– Marknaden kommer inte att störtdyka, men prognosen är att den hamnar under fjolårsnivån, säger hon.

Bedömarna pekar på osäkra omvärldsfaktorer som gör det svårt att ställa prognoser för andra halvåret. Dit hör presidentvalet i USA, folkomröstningen om EU-medlemskapet i Storbritannien, terrorhot men också Kinas ekonomiska utveckling.

I fjol föll försäljningen på den kinesiska marknaden med hela 23 procent och Storbritannien intog Kinas plats som marknadstvåa, enligt Art Market Report 2016 – också kallad Tefafrapporten – och som anses vara konstbranschens tyngsta marknadsrapport. ­

Försäljningen i USA fortsatte däremot uppåt till den högsta nivån hittills. Den amerikanska marknaden står för över 40 procent av den globala, enligt rapporten.

Georgina Adam anser att Tefafrapporten ger en bra bild av den globala auktionsmarknaden, men att statistiken för övrig konsthandel är mer osäker.

Ciléne Andréhn på galleri Andréhn-Schiptjenko i Stockholm menar att rapporten inte ger någon bra bild av gallerier som är verksamma på förstahandsmarknaden. Exempelvis noterade galleriet, som hon äger tillsammans med affärspartnern Marina Schiptjenko, enligt henne en bättre försäljning 2015 än 2014.

– Men så säljer vi inte heller till spekulationsköpare eller trofésamlare, de är inte intresserade av vårt program. Våra köpare är genuint intresserade och det är min uppfattning att det seriösa intresset för konst som säger något ökar, säger Andréhn.

Enigt Tefafrapporten minskade den globala försäljningen av kvalitetskonst och föremål med 7 procent i fjol. Men nedgången skedde inte över hela linjen. De allra dyraste målningarna och konstföremålen fortsatte uppåt.

Trenden kommer sannolikt att fortsätta under året och nya prisrekord kan inte uteslutas, enligt Pontus Silfverstolpe.

– Men det förutsätter att det "bästa" når marknaden, säger han.