Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glesbygden behöver hjälp med kontanthantering: "Utvecklingen går för fort åt fel håll"

Att bankerna lägger ner kontor och slutar med kontanthantering ställer till med stora problem för många människor. Länsstyrelsens senaste rapport visar att landsbygdens utveckling och tillväxt påverkas negativt när företagare och individer inte har tillgång till grundläggande betaltjänster. Nu kan glesbygden få fullt stöd till egna betallösningar.

Annons

– Utvecklingen går för fort åt fel håll på landsbygden. Ska vi utveckla vårt län så behöver det finnas service också. Besöksnäringen är en framtidsbransch i vårt län, säger Mariana Femling på länsstyrelsen i Gävleborg.

Från 2009 har landets länsstyrelser haft uppdrag att bevaka läget när det gäller grundläggande betaltjänster på landsbygden. Mariana Femling är även mån om att glesbygden ska få behålla ombud för apotek, post och andra samhällsviktiga funktioner.

– Jag är representant för staten. Vi vill att det ska finnas dagligvaror, drivmedel, pengar, post, paket, apotek var du än bor i länet till en rimlig kostnad.

Hon är bekymrad över utvecklingen inom kontantområdet i länet. 2011 fanns det 53 bankkontor med kontanthantering. I dag finns det 23 och snart kommer Handelsbanken att sluta med kontanthantering på flera kontor.

Läs också: Så går det med Handelsbankens kontanthantering i Hälsingland

– Det är tungt för företagare och föreningar. Sedan har de som inte hänger med i digitaliseringen det kämpigt. Vi har även många säsongarbetare, typ bärplockare, som inte har några bankkort.

2013 fick länsstyrelsen uppdrag från Post- och telestyrelsen, PTS, att besluta om stöd- och utvecklingsinsatser när det behövs. Som en del i det projektet har man tittat lite extra på Los, Ramsjö och Svågadalen.

Läs också: De åker till Bollnäs med kontanterna

– Det var tre orter som vi valde ut för något år sedan. Vi har haft företagsträffar, byamöten och pratat med butiker för att se om det finns ett intresse.

Nu finns det möjlighet för att få stöd för kostnaderna för den som tar på sig att vara betaltjänstombud.

– Det hela måste komma från orten och entreprenörerna. Då kan de få 100 procent av kostnaderna som det innebär att hålla de här tjänsterna som bankerna har dragit sig ur. Det finns många lösningar, men ett förslag är att det ska vara kassagiro, säger Mariana Femling.

Läs också: Los får bidrag till eget kassasystem

Hon tycker det är viktigt att glesbygden får den möjligheten.

– Om man tittar på Hälsingland så är det naturen, landsbygden och kulturen man kommer till som turist. Fisketurism till exempel, är den turism som växer snabbast. Finns det ingen service så får vi inte utveckling och ingen tillväxt. Det får inte bli för tungt för företagen.

I Los är det Ica Nickeln som har tagit på sig att söka om stöd för kassaservice i butiken.

– Det har varit ett möte med föreningar och företag och då tyckte de att det var mest lämpat att det skulle vara hos oss. Då finns det på byn och vi behöver ju det. Det är ett stort problem med kontanter, säger Irene Lundgren, ägare till butiken.

Anders Nilsson på Wilmars bagarbod ser fram emot en lösning som gör att han slipper åka till Bollnäs eller Ljusdal för att sätta in pengar på banken.

– Det är jättebra. Det kan spara en del resor. Det är många mil, sju till Ljusdal och tio till Bollnäs. Så det är jättebra. Om inte bankerna tar sitt ansvar så får väl någon annan göra det.

Att Ica Nickeln tar på sig ansvaret att hålla i betaltjänstlösningen ser han väldigt positivt på.

– Det låter jättebra, de har ju en otrolig service annars.

Annons