Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glappkäften Björn Rosengren

”Han är en fantastiskt charmig person, men samtidigt lite grann av en odåga ibland. Han hamnar alltid i trubbel.” Det här omdömet fälldes i går av Thomas Östros (S).
Om man inte i förväg visste vem det var Östros talade om skulle det mycket väl kunna vara partiledaren Håkan Juholt som beskrevs.

Annons

För det stämmer ju till stora delar. Även om det där med charmig i så fall får betraktas som en subjektiv bedömning från Östros sida.

Fast nu var det ju för ovanlighetens skull inte Juholt det handlade om. Utan det före detta socialdemokratiska statsrådet Björn Rosengren.

Detta efter att Rosengren återigen sagt mer än vad han borde då han uppfattade det som att bandspelaren var avstängd. De flesta minns fortfarande det famösa uttalandet att ”norrmännen är ju egentligen sista Sovjetstaten” efter en SVT-intervju då Rosengren trodde att kameran var avstängd.

Den här gången var det två journaliststuderande som var hemma hos Rosengren för en helt annan intervju då han helt plötsligt började prata om situationen för Socialdemokraterna och att han haft Thomas Östros och Sven-Erik Österberg hemma på middag. På frågan vad de kom fram till svarade Rosengren då – utan vetskap om att bandspelaren redan var på – ”Ja, alltså Juholt måste gå”.

Genom sitt sätt att uttrycka sig framstod det här inte bara som något som Rosengren själv hade kommit fram till, utan som en slutsats som de tre middagsgästerna gemensamt hade kommit fram till.

När den här bomben briserade i Expressen försökte Rosengren förklara bort det hela med att det var ett skämt. Fast det var ju en så dålig bortförklaring – till och med sämre än den om att han uppfattade porrklubben Tabu som en avancerad nattklubb – att det inte är någon som tror på den.

Huruvida det skulle ha varit så att de tre suttit och språkat kring problematiken i och kring Socialdemokraterna och kommit fram till denna gemensamma uppfattning är det däremot svårt att veta. Klart är emellertid att avslöjandet i Expressen tvingade Östros och Österberg att rätta in sig i ledet och betydligt tydligare än tidigare uttrycka sitt förtroende för partiledare Juholt.

Så att Rosengrens käft åter glappade stärkte således snarare positionen för Håkan Juholt – åtminstone internt – än något annat.

Som förespråkare för en fortsatt alliansregering finns det väldigt liten anledning till att beklaga detta.

Mer läsning

Annons