Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjebeskedet – nattens arbete är det bästa hittills: "Nu börjar vi få resultat"

 
Skogsbränderna i Hälsingland sommaren 2018
Visa alla artiklar

Lördagsnatten har varit den bästa hittills under det pågående räddningsarbetet i Ljusdals kommun. Hans Nornholm, operativ chef på räddningstjänsten i Hälsingland, ser ett ljus i kampen mot bränderna.
– Jag har sagt länge att jag är försiktigt positiv, men nu är jag positiv, säger han.

Annons

Under söndagsmorgonens presskonferens i Färila kom det glädjande beskedet att lördagsnatten har varit den bästa hittills.

– Vi har jobbat stenhårt i en vecka, och nu ser vi resultat av det. Det är därför det börjar bli bättre, säger Hans Nornholm till HelaHälsingland.se, efter morgonens presskonferens.

Enligt Hans Nornholm, som är operativ chef på räddningstjänsten i Hälsingland, så är det en total yta mellan 13 000 och 13 500 hektar som brinner just nu.

Läs mer: Följ vår direktrapportering om bänderna i Hälsingland här

Lördagsnattens spridning har varit mindre jämfört med tidigare nätter.

– Jag kan tänka mig att en par trehundra hektar har spridit sig under natten, och det är jättepositivt jämfört med hur mycket brandspridningen har varit tidigare under nattetid, säger Hans Nornholm.

I Enskogen är läget fortsatt kritiskt och vattenbombningen pågår för fullt.

Allra bäst ser läget ut i Ängra, men trots det förväntas veckor av fortsatt släckningsarbete.

– Det kommer att brinna i flera veckor, det är inget snack om saken, säger Hans Nornholm.

Det kommer att brinna i flera veckor, det är inget snack om saken.

Under söndagen kommer det vara fortsatt fokus på vattenbombningen framför allt i den nordvästra delen av Enskogen.

Alla luftburna resurser kommer att vara insatta där för att kunna köpa tid så att man hinner göra färdigt den brandgata som just nu byggs mellan Ljusnan och Finneby.

– Jag har sagt länge att jag är försiktigt positiv, men i dag är jag positiv. De sista två dagarna har gått jättebra. Det är tack vare ett stenhårt arbete i en veckas tid och nu börjar vi få resultat från det, säger Hans Nornholm.

Läs mer: Kampen mot skogsbränderna fortsätter – så här ser läget ut just nu