Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädje med folkmusik

Spelglädjen hos Nordanstigs ungdomsspelmanslag går inte att ta miste på under tisdagskvällens träning.

Annons

– Det där är en låt som jag inte har hört dem spela förut, säger violinpedagogen Hanna Tibell när hon sitter i köket på Bergsjögården och hör hur ungdomarna spelar i rummet bredvid. Hon berättar att ungdomarna varje vecka har lärt sig nya låtar som de har snappat upp någonstans i vardagen.

– Jag tycker att det är ett kvitto på att de verkligen brinner för det här, säger hon.

Riksspelmannen Hanna Tibell tränar ungdomarna i spelmanslaget en dag i veckan sedan drygt ett år tillbaka. Under året har ungdomarna spelat på flera stämmor och fått med sig värdefull spelerfarenhet. Ungdomarna har även varit med på Låt-SM och deltagit i en sommarkurs i finland med lärare från både Finland och Hälsingland. I helgen ska de åka till Oktoberstämman som anordnas i Uppsala, de hoppas på att få spela tillsammans med andra och framför allt vill de ha roligt.

– Det var riktigt roligt förra året när vi var där så det ska bli kul. Det är roligt att träffa folk och spela tillsammans, säger Emil Engberg.

Ungdomsspelmanslaget tränar genom Studieförbundet Bildas verksamhet, Musikverkstaden i Nordanstig. En del som tidigare har spelat i gruppen har flyttat för studier på andra orter.

– Det finns möjlighet för fler unga att börja spela fiol. Många söker sig vidare till folkhögskolor och det blir hela tiden plats för nya att börja, säger Hanna Tibell.

Medan ungdomarna fingrar på sina fioler funderar de på vad det är som gör att de fortsätter att spela folkmusik.

– Jag tror att det har att göra med hela den här kulturen. Och så är det väldigt roligt att kunna spela tillsammans, säger Emil Engberg.

– Och man kan hela tiden utvecklas och lära sig något nytt när man spelar, säger Johnnie Hassel.