Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjande vindkraftsutveckling

Kjell Söderlund tar varje tillfälle att i insändare propagera mot vindkraft, konstaterar Sven Bergström.

I fredagens tidning påstår han sig hittat felaktigheter i min insändare där vindkraften bara berördes i två meningar: "Med facit i hand kan vi nu fem år senare notera att förnybar energi främst vindkraften utvecklats mycket positivt. Vindkraften gav 2014 nära 10 terawattimmar motsvarande två kärnreaktorer

Detta berör Söderlund över huvud taget inte i sitt inlägg. Han hade kunnat påpeka att siffran 10 terawattimmar (TWh) faktisk var en underskattning. Ny statistik någon dag efter min insändare skrevs visar att vindkraften i Sverige utvecklats ännu mera positivt än vad jag framhöll. Under 2014 nådde vindkraftproduktionen hela 11,5 TWh.

Sverige har särskilt goda förutsättningar att använda vindkraft då den kan balanseras mot redan utbyggd vattenkraft under vindstilla dagar. Ändå ligger Sverige en bra bit efter de mest offensiva länderna i Europa på vindområdet. Danmark, Storbritannien och Tyskland är några av de länder som har publicerat nya rekord i vindkraftsproduktion. Danmarks energidepartement släppte nyligen siffror som visade att 39,1 procent av deras el under 2014 kom från vindkraft.

Om vi menar allvar med ett äkta miljöengagemang då måste vi hushålla bättre med energin och komma bort från olja, kol och kärnkraft för att i stället bygga mer och mer på förnybara energislag som biobränslen, sol och vind. Också miljörörelsen med svenska naturskyddsföreningen i spetsen välkomnar en fortsatt utbyggnad av vindkraft.

Och upprepade opinionsundersökningar bland annat av SOM-institutet vid Göteborgs universitet visar att vindkraften har ett starkt folkligt stöd. Över 70 procent av svenska folket välkomnar en fortsatt satsning på vindkraft.

Oavsett om man tycker att vindkraft är graciöst och majestätiskt eller förfulande för landskapsbilden så har den avgörande fördelar jämfört med miljöförstörande fossila energislag eller kärnkraft med alla dess risker från urangruva till slutförvaring.

Det kanske allra starkaste argumentet för vindkraft är att den är reversibel. När dagens vindkraftverk tjänat ut efter ett antal årtionden, eller om vi hittar ännu bättre och effektivare energikällor, så kan vindkraften ganska enkelt demonteras. Vi får kvar ett antal skogsbilvägar, till gagn för skogsbruk, jakt, fiske och friluftsliv, och vi får kanske kvar ett antal nergrävda kablar, men i övrigt kan vi återställa markområdena. Därför är det välkommet med en fortsatt satsning på vindkraft!

Sven Bergström, Forsa

riksdagsman emeritus (C)

Fotnot: I och med detta inlägg publicerar vi eventuella ytterligare kommentarer på webben.

Insänt

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel