Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjande med miljöengagemang

Svar på insändare (LjP 20/5) med signaturen "En tjej i femte klass" från Björn Brink:

Jag blir glad över det engagemang för återvinning som blir allt mera påtagligt, i synnerhet bland ungdomar. Jag blir också glad över att få ett naturligt tillfälle att berätta vad vi gör i Ljusdals kommun åt saken.

Inom Ljusdal Renhållning AB, som ingår i Ljusdal Energiföretags koncern, jobbar vi för närvarande för högtryck med frågan om återvinning. Vi tänker oss att i flerfamiljshusen ska det finnas sorteringskärl för olika fraktioner i källaren eller annan lämplig plats. I villaområden gemensamt för området och i landsbygd och glesbygd återvinningsstationer på strategiska platser. Målet är att sortera allt, åtminstone 90 procent som du själv skriver. Soporna ska minimeras till att bli försvinnande lite. Det mesta av ett hushålls avfall är ju återvinningsbart!

Under hösten 2016 kör vi igång med pilotanläggningar i såväl glesbygd som tätort, i flerfamiljshus i samarbete med Ljusdalshem och i glesbygd i samarbete med byalag.

Vår plan är att senast under våren 2018 ha ett välfungerande återvinningssystem med stationer på många ställen i Ljusdals kommun, så att alla invånare på ett bekvämt kan sätt sortera för återvinning. På detta sätt minskar också transporterna till Bollnäs för och kostnaderna för förbränning av soporna till ett minimum.

Det kommer förstås att bli en del informationsarbete för oss runt frågan när vi står inför ett fullskaligt genomförande under främst 2017. Jag tror att miljöengagemanget är så pass stort ändå att det ändå ska gå bra att genomföra. Systemet bygger förstås på att vi alla anstränger oss för att göra rätt. Det ska dessutom vara enkelt att som konsument göra rätt. Ni ungdomar kan ju trycka på de äldre lite extra för att sortera, så gör vi tillsammans en stor insats för miljön. Miljön är ju vårt gemensamma ansvar!

Björn Brink (C)

Ljusdal Energiföretag, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel