Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glada reaktioner efter vindkraftsbeslut – hoppas på utveckling av bygden

Efter besked om att den stora vindkraftsparken på Kölvallen mellan Kårböle och Los får byggas kommer nu positiva reaktioner.

– Det är roligt förstås. Det är vi glada för, säger Håkan Hansson, projektledare på vindkraftsbolaget Ownpower Projects.

Läs också: Jätteparken fick ja: Nu kan 92 vindkraftverk byggas på Kölvallen

Han sköter tillståndshantering och projektering åt Arise AB, som har option på att bygga vindkraftsparken. Nu när tillståndet är i hamn kan parken börja planeras, berättar Håkan Hansson.

– Då gör man en byggprojektering utifrån tillståndets ramar och den verksplacering man vill ha. Det ska göras en markundersökning på platsen och när man beslutar att finansiera det hela börjar man med ett vägbygge, gjutande och resning av verken.

Tidplanen för byggstart påverkas av hur snabbt det finns en elanslutning till parken, berättar Håkan Hansson.

– Man kan inte finansiera och bygga innan man vet att elanslutningen är möjlig. Arise de driver den processen nu.

I tillståndet finns möjlighet att bygga upp till 92 vindkraftverk med en maximal totalhöjd på 205 meter. Men så många blir det troligen inte, enligt Håkan Hansson.

– Man optimerar för ett maximalt utnyttjande av parken och då blir det lite glesare konfiguration. Någonstans mellan 60 och 70 verk skulle jag tro att det blir.

Stefan Fagrell är ordförande i Kårböle byalag och är lycklig över beskedet.

– Vi är jätteglada. Vi har ett nära samarbete med byalaget i Los och ska ha ett möte om det här på söndag för att diskutera och prata ihop oss.

Planen är att ha en nära kontakt med Arise AB.

– Vi vill förstås att de upphandlar det mesta möjliga i bygden, av boende, mat och annan service, samt våra entreprenadmaskiner. Arise har gjort motsvarande bygge i Jädraås och vi har förtroende för dem.