Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glada minnen från Hudik Cup

Som femåring började Emma Svärd spela fotboll, och fastnade direkt. Den unga talangen började träna med ett pojklag, tills hon var fjorton år. Nu spelar hon som högerytter mittfältare i Sundsvalls DFF, som är i Elitettan.
– Jag har många minnen från Hudik Cup, berättar hon.

När Emma Svärd var fem år började hennes bästa kompis, som var en ett år äldre kille, spela fotboll. Han drog med Emma till träningen.

– Det var pojkar födda 1990 och 1991, jag var född 1992 men hängde på direkt, och tyckte att det var kul. Jag hade hållit på med bollar tidigare också, spelat på gården med brorsan och så. När man är liten vill man ju vara proffs på allt, så jag tyckte att det var kul att komma i gång med att träna.

Emma fortsatte att spela med pojklaget i Strand tills hon var 14, då hon gick över till Team Hudik, som bestod av bara tjejer.

– Vår lag i Strand åkte till Gothia Cup ett år tidigare än man egentligen skulle, just för att jag skulle hinna vara med, innan det var dags för mig att byta till Team Hudik.

Bytet från pojklag till tjejlag var inte helt okomplicerat.

– Vid första träningen med Team Hudik vägrade jag gå ur bilen. Jag tyckte det var jättejobbigt, jag hade ju spelat med samma lag i nästan tio år. Men det var ändå dags. Fysiken började sätta lite stopp när grabbarna växte till sig där vid 14-15-årsåldern. Men sen lärde jag känna tjejerna i Team Hudik och det gick ju bra. Ganska fort fick jag börja träna med a-laget, dessutom.

Hade du några fördelar av att ha spelat med ett pojklag?

– Ja, jag var bra förberedd. Det var rätt stor skillnad fotbollsmässigt. Tjejer som har tränat med killar har lite tuffare spelstil.

Emma spelade både fotboll och åkte slalom när hon var ung, och var med i ungdomslandslagen i båda sporterna. Men när det var dags för gymnasiet valde hon fotbollen – då flyttade hon till Sundsvall och gick fotbollsgymnasiet.

Nu jobbar hon som personlig bankman, och bor kvar i Sundsvall där hon spelar med Sundsvalls DFF, i Elitettan.

– Vi har träning varje vardag efter jobbet, och så är det oftast match på lördagarna. Det är full rulle, och det är tufft att hinna med att både jobba heltid och satsa på fotbollen. Men jag vet inte vad jag skulle gjort annars, jag trivs med att ha mycket att göra.

Emma deltog i Hudik Cup många gånger medan hon bodde kvar i Hudiksvall.

– Vi var i final nästan varje år, utom ett. Vi älskade Hudik Cup just för att vi hamnade i final så ofta. Och en gång vann vi hela cupen. Vi låg under, och min brorsa som tittade på har berättat att tränaren hade börjat packa ihop och nog gett upp, när det bara var lite tid kvar av matchen. Men då kom det ett inkast som jag nickade in, det blev oavgjort, och så vann vi på straffar. Det var superkul. Och att vara på Glysis kändes som en riktig arena när man var mindre.

Ett annat minne Emma här var när de mötte ett lag som det året utklassade nästan alla lag, och bara släppte in ett enda mål på hela cupen – ett mål som Emma gjorde

– Backen hade psykat mig hela matchen och sagt "här kommer du inte förbi". Men det gjorde jag... Och var dessutom tjej och ett år yngre. Det sved nog!

Nu spelar du med Sundsvalls DFF i Elitettan, hur hamnade du där?

– Ville man satsa, vilket jag ändå ville, så var det Sundsvall och division ett som jag valde då. Laget har haft en tuff start på den här säsongen. Men vi vann förra helgen. Målet är att hålla oss kvar i elitettan, och det är klart att man drömmer om allsvenskan. Men jag har gjort fem knäoperationer, så jag vet inte hur länge jag håller. Varje säsong jag håller mig hyfsat skadefri är jag nöjd. Jag är väldigt nöjd med tillvaron. Hoppas på en bra och rolig säsong.

Vad har du för tips till barnen som är med och spelar i Hudik Cup nu och kanske drömmer om en fotbollskarriär?

– Spela så mycket som möjligt, ha kul, våga testa nya saker. Ha med en boll. Lattja så du lär känna bollen bra. Spontanfotboll är viktigt. Vi spelade alltid på baksidan, jag brorsan och hans kompisar.

Vad betyder Hudik Cup för fotbollen, och för Hudiksvall?

– För Hudik tror jag det betyder mycket. Jag kommer ihåg själv när jag var med. Jag tyckte det ar en skitstor grej, det kom många lag från stora klubbar. Att Hudik som så liten stad kan skapa en så stor fotbollscup är häftigt.