Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glada miner och positiva besked

Ungefär samtidigt som finansminister Anders Borg äntrade talarstolen inledde fyra företrädare för alliansen en lokal presskonferens i Hudiksvall.
Att bryta ur lokala delar ur Borgs nådiga lunta och förklara vad budgeten innebär för Hälsingland är inte det lättaste, men Anders W Jonsson (C), Tomas Tobé (M), Hans Backman (FP) och Gunnar Canslätt (KD) gjorde verkligen sitt bästa.

Att konjunkturen viker och tillväxten inte fortsätter att utvecklas lika positivt längre är en följd av den skakighet som råder i många av våra europeiska grannländer men även exempelvis USA. Det här får naturligtvis konsekvenser även för Hälsingland.

Att Sverige har koll på sina statliga finanser och står bra rustat ekonomiskt medför att effekterna inte blir lika negativa som om situationen varit densamma som i de länder där regeringarna inte har fört en lika ansvarsfull ekonomisk politik som alliansregeringen.

I stället för besparingar och skattehöjningar innebär nästa års statsbudget trots allt satsningar, av vilka en hel del kommer även Hälsingland och Gävleborgs län till del.

Positiva besked är av naturliga skäl betydligt roligare att leverera än negativa. Varför det trots de lite bistrare tiderna var glada miner på de fyra alliansföreträdarna.

Hade regeringen under finanskrisen för några år sedan valt att lyssna på oppositionen i stället för att följa sin egen övertygelse är risken stor att beskeden inte hade varit av samma slag, utan precis som i flera grannländer handlat om neddragningar och skattehöjningar.

Det är något att komma i håg då oppositionspartierna om någon vecka presenterar sina respektive alternativ till alliansregeringens statsbudget.