Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glada miner – men dystra besked

/

Det var glada miner då regeringen samlades på Harpsund och radade upp sig inför den klassiska fotograferingen.
Möjligen var det gårdagskvällens kräftskiva som lockade. Eller också så var de bara glada över att träffa varandra – och möjligen också de närvarande journalisterna – efter sommaruppehållet.

Annons

De opinionssiffror som statsråden vaknade till erbjöd nämligen inte någon större anledning till munterhet. Med undantag för de moderata ministrarna som kunde glädjas åt att deras parti får stöd av 36,9 procent i Synovates senaste opinionsundersökning.

Även folkpartisterna kan känna sig tillfreds med stödet på 7,5 procent, vilket är något bättre än valresultatet.

För Centerpartiet och Kristdemokraterna är det desto värre. C hamnar precis under riksdagsspärren medan KD är distanserad med ytterligare en halv procentenhet till 3,3 procent.

Om man bara tittar på alliansens siffror så borde det här ge anledning även för M och FP att oroas över situationen. Fast eftersom även Vänsterpartiet – 3,7 procent – och Sverigedemokraterna – 2,9 procent – inte får ett stöd som når upp till fyraprocentspärren så kanske det snarare har motsatt effekt. För om man översätter Synovates mätning i ett fiktivt valresultat så skulle det innebära att M och FP skulle få egen majoritet. Och det är knappast en utveckling som företrädarna för de båda partierna skulle beklaga.

Fast nu är det inte ett valresultat utan bara en isolerad opinionsmätning, vars resultat dessutom skiljer sig en hel del från övriga opinionsmätningar som har gjorts den senaste tiden. Därför bör man ta den här mätningen för vad den är – en isolerad opinionsmätning – och vänta med att dra några större växlar av resultatet fram till det att det finns en större mer tydlig trend som eventuellt tyder på samma sak.

Klart är emellertid att kräftgången för KD, C och V är tydlig. För Kristdemokraterna är situationen mer påtaglig än för de övriga två.

C och V har dessutom partiledarskiften på gång som mycket väl kan innebära att situationen förändras – åtminstone så hoppas de båda partierna på en sådan utveckling. Och potentialen finns helt klart.

Kristdemokraterna då? Ja, säg det. Det är knappast partiledaren som det är fel på.

Nåväl, även om opinionssiffrorna bör ha olika påverkan på de samlade statsrådens humör och anletsdrag så torde finansminister Anders Borgs senaste prognoser uppfattas ungefär lika dystert av dem allihop.

I våras tydde prognoserna på att det inför nästa år skulle finnas ett reformutrymme på i storleksordningen 30 miljarder kronor. Nu ser det betydligt sämre ut. Finansministern meddelade i går att reformutrymmet inför höstens budget uppgår till 10 till 15 miljarder kronor. En påtaglig nedrevidering.

Utvecklingen i konjunkturen innebär en avsevärt sämre tillväxt och arbetslösheten kommer inte att fortsätta neråt, utan tvärtom öka något.

Även om de svenska statsfinanserna är i så god ordning att skattehöjningar och besparingar inte är nödvändiga så innebär den här utvecklingen att förhandlingarna om hur reformutrymmet ska användas blir betydligt svårare än vad de såg ut att bli alldeles precis innan sommaren gjorde sitt inträde.

Mer läsning

Annons