Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glada jubilarer firade 60 år

På lördagseftermiddagen firade Hörselskadades förening i Bollnäs och Ovanåker 60 år. Det gjorde man med en trerätters middag i Arbrå sockenstuga.

Föreningen i Bollnäs-Ovanåker tillhör Hörselskadades riksförbund (HRF) och i sitt inledande tal kunde ordförande Agneta Samuelsson tacka HRF och dess föregångare för allt som organisationen åstadkommit under årens lopp.

– Ett av våra största problem i dag är att vi har så svårt att rekrytera unga hörselskadade, säger Agneta Samuelsson. För bara tio år sedan var vi 350 medlemmar och i dag är vi bara 170 kvar i Bollnäs-Ovanåkers förening.

Att det är så tror hon har att göra med den tekniska utvecklingen.

– Titta bara på mobiltelefonen, säger hon. Det var verkligen en revolution, tänk att kunna skicka sms.

Samtidigt tror hon att dagens unga har glömt, eller att de inte förstår, hur mycket HRF och dess föregångare Hörselfrämjandet har betytt för den här utvecklingen.

– Att det i dag finns hörslingor lite varstans är ju något som HRF har stor del i. Vi har betytt mycket för både forskning och att hjälpmedlen har tagits fram.

En annan som talade på jubileet var Åke Asplind. Han berättade – och de flesta närvarande förstod nog honom bra – om hur arbetsamt det är att höra delar av en konversation, men samtidigt inte höra allt.

– Det jobbiga är ju att omgivningen förväntar sig att vi ska höra allt, säger Åke. Och det finns även en viss likhet mellan hörselskadade och alkoholister. Båda har en tendens att förneka.

Han konstaterade samtidigt att han via HRF Bollnäs-Ovanåker hade fått nöjet att vara med på många intressanta sammankomster under årens lopp.

Och jubileet på Arbrå sockenstuga var nog inget undantag. Det dukades upp till en trerätters middag och talen varvades med underhållning, både sång musik och roliga historier.