Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glada Hudik-teaterns ledare fakturerade dubbelt

I onsdagskvällens program från Uppdrag Granskning kom det fram att Glada Hudik-teaterns ledare Pär Johansson dubbelfakturerade för bland annat resor han gjort när han föreläst.

Och på kommunens hemsida publicerades under onsdagen ett långt brev där Pär Johansson bemöter kritiken.

Pär Johansson ska ha fakturerat både Hudiksvalls kommun och uppdragsgivare som anlitat honom för föreläsningar.

Om dubbelfaktureringen uppger han i brevet på hemsidan att kommunen gått igenom redovisningen sedan 2007 och hittat sex fakturor på sammanlagt 14 000 kronor, som felaktigt belastats Glada Hudik-teatern. De pengarna ska ha betalats tillbaka. Under torsdagen har dock den uppgiften ändrats till en faktura på 4 700 kronor.

Administrationen kring fakturorna har skärpts. Numera attesterar inte Pär Johansson några fakturor.

På Uppdrag Gransknings chatt efter programmet kom mycket att handla om ersättningen på 920 kronor till de utvecklingsstörda skådespelarna när de står på scenen. Men de får inget annat än sin dagersättning när de repeterar.

Enligt Teaterförbundet borde deras gage ligga mellan 1 500 och 2 500 kronor och de borde ha ersättning även under repetitionerna.

I Pär Johanssons skriftliga kommentar gör han skillnad mellan amatörskådepelare och professionella skådespelare. I Glada Hudik-teatern är arvodet baserat på Teaterförbundets riktlinjer för amatörskådespelare.

I det brev där kommunchef Bengt Friberg och förvaltningschef Pia Andersson kommenterar Uppdrag gransknings inslag är det tydligt att förtroende för Pär Johansson finns kvar.

"Porträttet ger enligt vår uppfattning en skev bild av Pär Johansson. Han framställs
som en person som utnyttjat vår kommun och de funktionsnedsatta för egen
vinning. Vi anser att Pär Johansson är en eldsjäl som betytt oerhört mycket för vår
kommun, för de funktionsnedsatta och deras självkänsla och som inspirationskälla
för allas lika värde i hela Sverige. Vårt förtroende är alltså obrutet."

Enligt svt.se kommer diskussionen kring Glada Hudik-teatern att fortsätta i tv i kväll. I programmet Debatt på ettan ställer man frågan ”Är Glada Hudik-teatern ett utnyttjande av funktionsnedsatta eller ett fantastiskt projekt?”