Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glada Hudik- elever tända på teknik

Det har varit mycket teknik för sjätteklassare vid Glada Hudikskolan den senaste tiden.

Annons

På fredagen visade klassen upp sina tävlingsbidrag som de hade med sig i First Lego League, en internationell tävling för teknikintresserade.

Deltävlingen skedde i Härnösand 10 november, men klassen gick inte vidare till final. De är nöjda ändå.

– Jag tycker att det gick jättebra, vi hade en riktigt bra lördag, summerar läraren Niklas Arvidsson.

Ett viktigt moment var marknadsföringsbiten.

– Vi började med ett par vanliga glasögon, förklarar eleven Henrik Eriksson. Sedan satte vi dit solceller som laddar batteriet på sidan.

Temat sexornas teknikuppgift var att hjälpa äldre, med olika krämpor, i deras vardag.

Henrik Eriksson berättar att när batteriet på glasögonen laddats driver det sedan en kamera som filmar allt vad som händer under dagen (ifall det är något man glömt). Glasögonen kompletteras med en hörsnäcka som hjälper åldringen att höra andra och dessutom påminner den om när det är dags att ta medicinen. En liten lampa på sidan tänds om det är mörkt så att kameran fungerar även då.

– Det är en prototyp, förtydligar läraren Niklas Arvidsson.

Projektet innehåller en djupare tanke om att få fler elever intresserade för teknik. Därför sker det i samarbete med Komtek och Företagsutbildarna.

– Vi behöver locka folk till teknikutbildningar. Det här kommer att vara en utmaning för Hudiksvalls kommun att få våra ungdomar att bli intresserade av teknik, säger Gunnar Klefbom, vd vid Företagsutbildarna.