Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gjorde fritidshus av lada vid stranden – nu måste den återställas

En boende utanför Järvsö har byggt om en lada nära Ljusnan till ett fritidshus utan att ansöka om bygglov eller strandskyddsdispens. Nu kräver myndighetsnämnden att byggnaden återställs.

Det var 2012 som myndighetsnämnden första gången uppmärksammandes på att en gammal lada som står 40 meter från Ljusnan har renoverats.

Från att vara en enkel timmerstomme utan takkonstruktion med tittgluggar hade den förvandlats till ett isolerat hus med riktiga fönster och entrédörr av villakaraktär.

Även marken vid huset anses vara privatiserad med bland annat utemöbler.

Fastigheten är avstyckad från sin stamfastighet och ägaren anser att den är avstyckad för fritidsändamål och därför kan användas till detta.

Men myndighetsnämnden menar att byggnaden är en ekonomibyggnad. Om den ska användas till fritidsändamål måste ägaren bygglov för det. Eftersom byggnaden ligger bara 40 meter från vattnet krävs även strandskyddsdispens enligt miljöbalken.

Nu måste fastighetsägaren inom två månader återställa fritidshuset till sin ursprungliga användning, det vill säga en lada. Även marken ska återställas.

Om ägaren inte vidtar egna åtgärder kan kommunen besluta att det ska göras på ägarens bekostnad och även lägga till ett vitesbelopp.