Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gifter kan ha hittats vid betongparken – hela parken har fått vridas

Betongparken som håller på att byggas på Östernäsområdet i Ljusdal har fått vridas för att undkomma ett område med föroreningar i marken. Detta enligt Ninni Fastén, ordförande i Ljusdals Betongparksförening.

– Det finns föroreningar i marken längre nedåt mot vattnet om man gräver för långt ned. Därför har vi tagit beslutet att vrida på den, så nu klarar vi oss, säger Ninni Fastén, som kan berätta att betongparksbygget inte längre berörs av förorenad mark.

Att betongparken får en aningen annorlunda placering än vad som först var planerat, menar hon knappt kommer att märkas.

Lär mer om betongparken: Spaden sattes i marken

– Den kommer säkert se lite annorlunda ut vid ingången, men det är ingenting märkvärdigt, säger Ninni Fastén.

Det var under de provgrävningar som föregick byggstarten som Ljusdals väg och schakt lade märke till att det i en av groparna ”fanns inslag av obehaglig lukt”.

I ett mejl till Länsstyrelsen redogör Torbjörn Josefsson på Ljusdals väg och schakt för upptäckten och berättar också att man i möte med Ljusdals kommun och beställaren, i detta fall Ljusdals Betongparksförening, valt att ändra läget för parken.

– Vi har roterat parken ifrån den provgrop som det fanns inslag av obehaglig lukt i, skriver Torbjörn Josefsson i mejlet.

Det är Länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för Östernäsområdet och således även den mark som finns under den blivande betongparken.

Anna-Karin Johansson på Länsstyrelsen tror inte att det finns någonting som skulle hindra bygget av betongparken.

– Sannolikt är det ingen fara för att man inte ska kunna bygga parken, men vi tittar på om man behöver ta några fler prover eller om det räcker med den information vi redan har, säger hon.

Läs också: Betongparken blir verklighet – Arvsfonden bidrar med miljoner

...och detta: Storsatsning vid Solrosens IP