Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gift i vatten oroar i Hudik

Den senaste tidens larm om giftigt PFOS i dricksvatten har fått landets kommuner att kontrollera sina vattentäkter.

Från Hudiksvall skickades på tisdagen den första serien prover för analys.

– Det här är nytt för oss, och för labben. Vi har skickat en första serie i dag. Analyserna görs utomlands, det är komplicerat, säger Lars Holmberg, driftsansvarig för vattenproduktionen i kommunen.

Han berättar att vattenabonnenter redan förhört sig om riskerna.

– Det är några som har ringt. Man hör att de är oroliga.

Livsmedelsverket har nya uppdaterade riktlinjer över vilka prover som bör tas i råvatten och dricksvatten. Samtidigt ges rekommendationer till vattenproducenterna över vilka nivåer av giftet där kommunerna måste reagera med åtgärder.

Det är den senaste tidens uppmärksamhet kring PFOS och de nya rekommendationerna som gjort att vattenavdelningen nu letar efter giftet som tros kunna ge bland annat leverskador och cancersjukdomar.

– Den information som finns nu gör att vi måste göra en bredare analys. Det här har inte funnits med i provtagningsprogrammen, säger Lars Holmberg.

Tisdagens prover är tagna vid kommunens fyra vattenverk, varav två tar in sjövatten. Dessutom har ett brunnsprov tagits vid vattentäkten i Sanna. Det är den plats som ligger närmast flygfältet där viss övning med släckskum kan ha förekommit.

PFOS förekommer bland annat i bilvårdsprodukter och allväderskläder, men också i brandsläckningsskum. Det är skummet som misstänks ligga bakom de höga halter som nu upptäckts i bland annat Kallinge, Uppsala och Gävle. Främst har ämnet hittats i vatten i närheten av militära flygfält och andra brandövningsplatser.

Lars Holmberg konstaterar att räddningstjänstens övningsplats ligger långt från vattentäkterna. Han tror därför inte att det är några risker för vattenkvalitén i kommunen.

– Men vi gör nu analyser av det utgående vattnet till våra kunder.

Lars Holmberg tror att svaren kan dröja längre än de normala två veckorna eftersom många kommuner nu vill ha sitt vatten analyserat.