Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gevär och skogsmaskiner ska locka fler tjejer till naturbruksgymnasiet: "Kul att ha power över ett stort fordon"

Naturbruksgymnasiet vill locka fler tjejer till sina utbildningar.
Häromkvällen bjöd skolan in blivande gymnasietjejer på en prova på-kväll.

Linn Brorsson och Ebba Modin går första året på naturbruksgymnasiet i Ljusdal. De är nöjda med sitt val. Skogen och maskiner lockar. Båda är uppvuxna med skogen nära till hands.

– Våra familjer har alltid jobbat i skogen. Vi är uppvuxna med att gå på mässor och röja ute i skogen.

Läs också: Hon driver skogsröjarfirma

Men tjejerna är få. Sammanlagt går bara sex tjejer på skolan.

– Två i tvåan och tre i ettan. Jag är enda tjejen i trean, berättar Nathalie Larsson.

Hon är en av de elever som bjöd in till tjejkväll i veckan som en del av arbete med att marknadsföra skolan. De har besökt högstadieelever för att berätta om utbildningarna som finns och även ordnat denna tjejkväll.

– Vi berättar om skolan och visar en film som tidigare elever har gjort om vilka yrken utbildningarna leder till. Dessutom får eleverna prova att skjuta och köra skogsmaskiner i simulator.

Läs också: Elever på Naturbruksgymnasiet vill belysa fördomar i samhället: "Det är väldigt vanligt, till slut blir det till hat"

Nathalie Larsson hoppas att fler söker. Ett av de stora argumenten att slå in på naturbruksbanan är att det finns många jobb för den som går här. Själv tycker Nathalie det är jobbigt att sitta inne på kontor och skriva.

– Det är mycket skönare att få vara ute till skogs. Arbetstiderna är också friare. Man slipper åtta till fem. Dessutom är det kul att köra skogsmaskin. Att få ha power över ett sådant stort fordon.

Julia Wikström och Tilda Antonius går i nian på Stenhamreskolan. De tog sig till tjejkvällen för att se vad skolan har att erbjuda. Julia Wikström har redan sökt in på naturbruksgymnasiet.

– Det är lyxigt att det finns så mycket jobb att söka efter att utbildningen är klar. Det är bara att ringa företagen så får man jobb.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik