Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Ger utrymme för en långsiktig lokal lönebildning”

Svar på insändare från Lärarförbundet (
23/4)
från Marie Centerwall, S-kommunalråd i Bollnäs:

Slutförhandling med lärarförbunden sker den 2 maj då vi slutför dialogen/förhandlingen om årets löneöversyn.

De allra flesta avtal som gäller för kommunen i dag är utan nivå vilket ger utrymme för en långsiktig lokal lönebildning där vi vill vara en arbetsgivare som arbetar för god utveckling, utbildad personal och jämlika löner. Inför löneöversyn 2016 har vi jämfört bland annat rekommenderade ingångslöner.

Rekommenderade ingångslöner för förskollärare var för låga jämfört med andra yrkesgrupper. Detta innebar att vi ökar ingångslönerna med cirka 16 procent vilket är en viktig markering att vi satsar på en viktig yrkesgrupp. Konsekvensen av detta kommer kortsiktigt innebära att lönerna pressas ihop, men eftersom vi i arbetet med lokal lönebildning arbetar långsiktigt ser vi möjligheten att öka lönespridningen igen redan nästa år.

Detta kan dock slå olika beroende på hur respektive chef bedömer varje medarbetares prestation som också är en faktor vid lönesättningen. I genomsnitt kommer en ökad lönespridning att innebära att de förskollärare som arbetat länge och presterat bra nästa år kommer att få högre löneökningar än andra. Kommunens inställning är att de förskollärare med stor erfarenhet och som arbetat länge är mycket viktiga för förskolans utveckling.

I Bollnäs kommer läraryrken under 2016 totalt sett öka mer i genomsnitt, än många andra yrkesgrupper, vilket innebär att vi mycket väl uppfyller det som framgår i de centrala avtalen.

Jag har en förhoppning att förskollärare, med detta som bakgrund, ser årets prioritering som en långsiktig positiv utveckling både för den individuella löneutvecklingen och för förskolans kvalité och mål. Jag hoppas att detta leder till att fler utbildar sig till pedagoger inför framtidens behov.

Marie Centerwall (S)

kommunalråd Bollnäs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel