Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Geografins betydelse för verkligheten


Är du trött på journalister, åk till Gäddede för där är risken minimal att du springer på en journalist. I den jämtländska orten är det mer än fem mil till ett postnummerområde där det bor en journalist. Å andra sidan, rör du dig på Södermalm i Stockholm så är statistiskt var hundrade person du möter en journalist. Det går ganska snabbt att möta en journalist med tanke på hur många människor som bor på Södermalm.

Det är Institutet för mediestudier som tittat på var journalistförbundets medlemmar egentligen bor och upptäckt det som alla egentligen vet, journalisterna bor i Stockholm. Hälften av alla medlemmar bor i Stockholms län, en tredjedel i Stockholms stad och då allra helst på Södermalm. Klyschan stämmer.

Och det påverkar vilken verklighet som riksmedia förmedlar. Jag minns mitt första morgonmöte på SVT:s Aktuellt i maj 2000 när jag kom från Sundsvall och skulle för första gången få diskutera vad som är viktigast för den nationella publiken just idag. Det tog en minut, sedan var en het och lång diskussion om omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter i Stockholms innerstad igång. Den upptog hela morgonmötet och jag var i chock. För mig var det en fråga som framför allt platsade i regionala nyheterna ABC och inte på det sättet i Aktuellt. Men det var den verkligheten som de församlade journalisterna på morgonmötet upplevde som den angelägnaste frågan just där och då, för det var den som det pratades om i deras umgängeskretsar.

Sedan dess har mycket hänt, till det sämre. TT har lagt ned sina norrländska redaktioner. TV4 har lagt ned sina lokalstationer. SVT har lämnat landsbygden och satsar på medelstora befolkningscentra. En mängd lokalredaktioner har lagts ned.

Journalisterna som bor utanför storstadsområdena bor framför allt i länscentra. Men inte ens i Gävle kommer man upp till rikssnittet på 1,4 journalister per 1000 invånare. Gävle dominerar länet i antal men Söderhamn, Bollnäs och Hudiksvall ligger hyggligt strax efter i andel av befolkningen, tack vare tidningarna i Hälsingland, med 30-40 journalister i varje kommun. Värre är det i Ovanåker där det bara bor fyra medlemmar i journalistförbundet.

Visst har undersökningen metodologiska problem som att de som är medlemmar i ett annat fackförbund eller inte anslutna alls inte räknas, men som en indikation på hur obalansen mellan olika orter ser ut när det gäller var verklighetsskildrarna bor gör Institutet för mediestudier en välgärning. Den ger en siffermässig förståelse för hur Jack Hildén kan åka till Missenträsk för Aftonbladet Kultur på ungefär samma sätt som den vite mannen reste till kolonierna under förra seklet, eller hur SVT:s Uppdrag Granskning kan skildra Grums utan att veta om det glesbygd, landsbygd eller bruksort man är i.

Geografin har betydelse för verkligheten. Och var vi journalister bor, vilka vi umgås med och vilken bakgrund vi har påverkar hur ser på verkligheten.