Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Genombrott för prisat Hudikföretag: "Vi har fått i gång försäljningen ordentligt"

Den munhantel som tandläkaren May Hägg från Hudiksvall utvecklat fick sitt genombrott under 2015.

Annons

Läs också: Hudikbolag kammade hem 100 000 kronor.

– Det får man ändå säga. Dels har vi fått uppmärksamhet genom en rad olika priser vi vunnit. Sedan har vi fått i gång försäljningen ordentligt i Sverige och etablerat oss på svenska marknaden, säger Ylvali Gerling, vd för Myoroface som saluför hjälpmedlet.

Hon berättar att de brinner för att hjälpa folk som har ät- och sväljsvårigheter.

– I och med att det är en dold folksjukdom så prioriteras den inte och de som lider av det får ofta höra att det inte finns något att göra, att de får lära sig leva med det. Det har varit verkligheten fram till dess att den här behandlingsmetoden togs fram, förklarar hon.

Hon berättar hur sväljsvårigheter kan var isolerande genom att de som lider av det göms undan. Sociala sammanhang handlar ofta om att man äter och dricker tillsammans. Om då maten fastnar i halsen eller, i värsta fall, kommer upp igen, undviker man många gånger den samvaron.

Läs även: Hudikidé tävlar i riksfinal

Enligt forskningsresultaten blir över 70 procent normaliserade i sväljförmågan av den munhantel med namnet Iqoro som utvecklats efter decennier av forskning av hennes mamma, Mary Hägg, som utöver att vara tandläkare också är medicine doktor.

– Det är en ganska stor andel. De övriga kanske kan få lindring, även om de inte blir helt bra, och det kan betyda mycket för dem, påpekar Ylvali Gerling.

Att kunna svälja även efter en stroke skapar livskvalitet, genom att man återigen kan få uppleva smaker, kanske via pureade rätter, jämfört med att bli sondmatad.

– Jag och min mor grundande bolaget 2012 och fick med oss min syster Linn 2014, berättar Ylvali Gerling.

Trots att de kammat hem en rad priser vill hon inte klassa jobbet som glamoröst? Work hard and be nice, säger en tavla på arbetsrummet.

– Det är mycket hårt jobb bakom. Man får räkna med fem tuffa år i branschen innan man når positivt kassaflöde.

Senast 2017 ska alltså inbetalningarna vara större än utbetalningarna, om planen håller. Myoroface, bolaget bakom munhanteln, har inlett expansionen mot Storbritannien som är Europas största med tech-område och en nyckelmarknad mot resten av världen.

Där sköts inköpen genom en central inköpsorganisation med höga krav på alla produkter ska ha vetenskapligt bevisad effekt och vara kostnadsbesparande.

Utöver de vetenskapliga studierna pekar Ylvali Gerling på att munhanteln också medför besparingar.

– I dag genomförs onödiga behandlingar och undersökningar som kostar. Patienterna snurrar runt i systemet utan att få hjälp.

Marknaden är enorm: 20 procent västvärldens befolkning lider av refluxsjukdomar (problem med uppstötningar). Behandlingen omfattar patienter som drabbats av stroke, mellangärdesbråck, snarkproblematik med flera.

Läs mer: Hudiksvall blir nav för nytänkande