Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Genom livet med ett leende

Ett tips skickades in till tidningen. Det handlade om en kvinna i Färila som beskrevs som givmild, alltid glad och med ett stort hjärta.

Pat Pineur öppnar glasdörrarna till altanen och ler varmt när hon möter upp vid hennes hus. Det är kvinnan som tipset handlade om. Hon tar i hand och visar in till köket. Under dessa få minuter har Pat med ett varmt välkomnande öppnat dörren till sitt hem på ett sätt som skulle få vem som helst att känna sig som hemma. Vi slår oss ner vid bordet mitt emot varandra. Mellan oss står ett fat med uppskuren vattenmelon.

Pat bor i Färila och jobbar inom äldreomsorgen. Hon har två barn, Linda och Louise, och sin man Pär som hon delar sin bostad och sitt liv med. Pat ler och skrattar mellan meningarna och ögonen blänker till när hon berättar om sina guldkorn i livet.

Men hur kan du vara så glad hela tiden?

– Du måste le till någon för att få ett leende tillbaka, säger Pat och fortsätter

– Det är viktigt att acceptera saker i livet. Att acceptera att allt kommer och går, men jag är också nere ibland.

Pat Pineur kommer från Phuket i Thailand. 1993 gifte sig Pat med sin man Pär och flyttade till Sverige. Kvar i Phuket bor hennes åtta äldre syskon som hon kontaktar så ofta hon kan. Ibland blir saknaden till Thailand och hennes familj stor. Då går hon ut i sin trädgård.

– I trädgården får jag ro och jag känner en frihet bland mina blommor, berättar hon.

Pat byggde ett hus i Phuket 2004. Det ligger intill en fotbollsplan, precis som i Färila. Blommorna i trädgården i Phuket är snarlika de i Färila. Skillnaden är att det inte finns lika mycket tid att vara i trädgården här i Sverige.

– När jag är i Thailand längtar jag hem till Färila, och när jag är här i Färila längtar jag till Thailand. Det är så mycket kärlek på båda ställen, säger Pat.

När Pat pratar om lycka pratar hon mycket om att bemöta människor på ett positivt sätt.

– Kärlek, förståelse och respekt är viktigt för att vara lycklig, säger Pat.

Blommorna i Pats trädgård börjar sakta leta sig fram genom jorden efter vinterns uttåg. Pat fortsätter att bygga växthus och plantera utanför huset. Det är en stor och viktig del av hennes liv.

– Det är viktigt att inte fastna vid saker utan att kunna släppa och gå vidare.

– Jag lever nu och det bästa är just nu, säger Pat med ett leende.