Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gemytligt dop för Leonore

Familjärt och mysigt, men samtidigt vackert och värdigt en kunglighet. Prinsessan Leonores dop hade allt.
Från läktarplats inne i kyrkan fick jag uppleva hela den historiska tillställningen.

Det började med ett litet Leonore-skrik strax innan hon gjorde entré. Gästerna i kyrkan log och förstod att dagens huvudperson var på väg att anlända.

Prinsessan Madeleine bar stolt fram sin dotter i Drottningholms slottskyrka, det Drottningholm där hon själv är född och uppväxt.

Vid sin sida hade hon maken Chris O’Neill som flera gånger strök dottern kärleksfullt över huvudet.

Stockholm och Ekerö visade sig från sin allra bästa sida denna minnesvärda dag. Solen sken från en klarblå himmel när de prominenta gästerna anlände, klädd i den ena tjusiga dräkten efter den andra.

Jag hade själv tänkt klä mig i (varm) folkdräkt från Rengsjö, för att hedra prinsessan Madeleines hertiginnedöme Hälsingland. Men när solen gassade ohämmat blev valet istället en knälång somrig klänning.

Det var ett smart val. Annars hade jag nog gått samma öde till mötes som den stackars vakt från livgardet som svimmade raklång på marken på bästa sändningstid.

För inne i Drottningholms slottskyrka var det nämligen också varmt. Väldigt varmt! Den lilla kyrkan – både vacker och ljus – rymmer 161 gäster. Under söndagen var den fullsatt.

160 gäster såg Leonore upptas i den protestantiska tron. Bara 8 (!)journalister var inbjudna – och jag var en av dem. Vi fick göra samma tjusiga entré som resten av gästerna.

Jag anlände strax efter Maline Sommerlath, fru till kungabarnens kusin Patrick Sommerlath. Från min plats på läktaren hade jag bra överblick på hela dopet.

Därifrån såg jag:

Sofia Hellqvist, prins Carl Philips urtjusiga flickvän, som var på strålande humör. Hon charmade även den samlade pressen utanför kyrkan.

Eftersom Sofia ännu inte är förlovad med prinsen fick hon anlända själv. Det märktes dock att hon tillhör kungafamiljen på den kärvänliga, glada och busiga blick hon gav kungaparet på väg ut ur kyrkan.

Prinsessan Estelle hade stundtals svårt att sitta still i sin specialtillverkade och förgyllda stol. Hon fick en bok av mamma, kronprinsessan Victoria, när dopprogrammet inte längre var intressant att leka med.

Plötsligt blev det alldeles tyst i kyrkan och gästerna ställde sig upp. In kom prins Daniel, prins Carl Philip och Chris O’Neills mamma Eva.

Leonores sex faddrar anlände tillsammans. Efter en fanfar gjorde även kungaparet entré.

Bara dagens huvudperson, prinsessan Leonore, kom senare tillsammans med sina föräldrar.

Leonore skötte sig riktigt bra. Hon grät till några gånger, men somnade sedan i mamma Madeleines famn.

Prinsessan Estelle satte en fin avslutning på dopet. Hon tog några små danssteg när gästerna lämnade kyrkan.

Söndagen den 8 juni 2014 blir en dag att minnas. Inte bara för prinsessparet – som även firade ettårig bröllopsdag – utan också för alla gästerna i kyrkan och de hundratals som jublade utanför kyrkan.