Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge plats för böcker i stället för kontor

Signaturen Bokläsare förvånas över att bibliotekspersonalen vid Edsbyns nya bibliotek ska ha egna kontorsrum och menar att böcker borde få mer plats. Svar direkt ges Inga-Lill Embretsen, bibliotekschef Ovanåkers kommun.

Annons

I dag byggs det allt som oftast öppna kontor som är flexibla, man sätter sig och arbetar vid en för tillfället ledig plats, med egen dator och telefon och eventuell personlig förvaring. En orsak är utrymmesbesparande. En annan orsak är att det blir billigare att bygga, mindre kostnader med möbler och kontorsinventarier. Det är därför med förvåning jag noterat att man vid Edsbyns nya bibliotek verkar planerat att varje anställd ska ha ett eget kontorsrum? Upplever att det är ett avsevärt mindre utbud av just böcker än tidigare, det är mycket (dyrbar) yta som utnyttjats för kontorsrum.

På ett bibliotek borde ett öppet flexibelt kontor vara en självklarhet. Kan inte tänka mig att man här har arbetsuppgifter som kräver speciell avskildhet på grund av sekretess eller att man till exempel har mycket störande telesamtal. Dessutom är det väl här en arbetsplats med anställda som har olika arbetstider under dagen. Och de som arbetar här kan knappast vara sittande vid sitt arbetsrum under ett arbetspass? Det är väl ute i verksamheten som jobbet görs, vid utlåningsdisken, etcetera.

Hade man planerat och byggt ett öppet flexibelt kontor hade det inneburit en mindre bygg- och investeringskostnad men framför allt hade det skapat större/bättre utrymme för själva verksamheten.

Bokläsare

Svar direkt

Före ombyggnaden hade biblioteket ett stort gemensamt kontor på nedre plan (nuvarande museum). Det fungerade inte bra; det var svårt att jobba ostört på grund av telefonsamtal (vi har många samarbetspartners, som BVC, skolor, förskolor, integrationscentrum, föreningar, med mera) och samtal på plats, med bland annat koncentrationssvårigheter som följd. Vi valde därför att bygga s.k. cellkontor när arbetsplatserna skulle flyttas till övre plan. Ett kontor byggdes lite större, så vi kan ha mindre möten även när biblioteket är öppet. Vi hade även förråd och bokmagasin på nedre plan, som vi förlorade vid ombyggnaden, så de nya kontoren är dessutom förvaringsplats för bl.a. klassuppsättningar av böcker och diverse material. Vi har tappat yta, men vi försöker utnyttja lokalerna på bästa sätt. Vi har gallrat stora mängder böcker för att få plats i hyllorna, men det som tagits bort har varit gammalt och slitet eller sällan/aldrig utlånat de senaste åren. Vi har inte gallrat böcker som inte går att låna in från andra bibliotek i länet. HelGe-biblioteken har boktransporter tre gånger per vecka, så vi kan snabbt få hit beställda böcker.

Inga-Lill Embretsen

bibliotekschef Ovanåkers kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel