Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge Hudiksvall ett maktskifte

/

Det finns många analyser att göra och slutsatser att dra efter att väljarna nu har fattat sina beslut och gjort sina val. Även om de slutgiltiga valresultaten dröjer ännu ett par dagar.

Annons

För de politiska partierna är eftervalsarbetet väldigt viktigt. Åtminstone om de tänker sig att på ett bättre sätt kunna möta väljarna i nästa val. För vissa partier är det behovet betydligt större än för andra.

Men det finns också mer allmänna reflektioner som man kan göra med anledning av söndagens preliminära utfall.

En väldigt snabb slutsats som man kan dra bara genom att titta på valresultaten i Hälsinglands kommuner och valet till landstinget i Gävleborgs län är att väljarna inte tar någon större hänsyn till hur kommunerna och landstinget ska styras då de fattar sina val. På väldigt många håll råder det nu en väldigt stor osäkerhet kring vilka partier som ska komma att bilda majoritet och i flera fall ser det väldigt svårt ut att få till ett starkt, stabilt och trovärdigt styre.

Valresultatet i Nordanstig är ett tydligt exempel på detta. Med ett normalt borgerligt samarbete skulle Stig Eng (C) säkert utan några större problem kunna fortsätta som kommunstyrelsens ordförande. Men eftersom Centerpartiet och Folkpartiet måste betraktas som större politiska motståndare sinsemellan än vad de båda är med exempelvis Socialdemokraterna så finns det i princip inte några förutsättningar för ett alliansstyre i Nordanstig.

Därför är det sannolikt att Centerpartiet i stället sneglar mot ett samarbete med Socialdemokraterna. Fast med tanke på hur det har gått för Centerpartiet i de grannkommuner som bedrivet den typen av samarbete bör man vara väldigt försiktig med att tänka den typen av tankar. Kanske vore det därför bättre att överlåta åt Socialdemokraterna att försöka reda upp den här situationen? Varför inte i samarbete med Folkpartiet, som ju då skulle få möjlighet att visa lite ansvarstagande?

Det skulle förvisso inte vara till gagn för kommunen att Stig Eng lämnade ifrån sig ordförandeklubban, men kanske skulle det ge Centerpartiet en möjlighet att lättare stärka sin position i nästa val.

I Hudiksvall är den politiska situationen inte lika kaosartad. Det finns förvisso än så länge inte någon klar majoritet, men det är mer en tidsfråga innan så blir fallet. Och detta trots att Sverigedemokraterna vann två mandat och därmed tog sig in i Hudiksvalls kommunfullmäktige för första gången.

Det är Miljöpartiet som avgör vem som ska styra Hudiksvalls kommun de kommande fyra åren. Antingen stödjer man det sittande S+V-styret eller också gör man gemensam sak med Hudiksvallsalliansen, som man fram till årets val haft ett långt och ingående samarbete tillsammans med.

Det mest naturliga för Göte Bohman och hans kollegor i Miljöpartiet vore att återknyta samarbetet med Hudiksvallsalliansen. Dels för att man tidigare har haft ett nära och väl fungerande samarbete. Men också för att MP liksom allianspartierna har gått till val på att förändra den politik som det nuvarande styret bedriver.

Därför talar det mesta för att Miljöpartiet är kloka nog att bidra till ett maktskifte. Att de dröjer med att ge besked är naturligtvis ett led i den politiska förhandling som nu måste inledas mellan partierna.

Uppmaningen blir därför att vara konstruktiva i dessa förhandlingar. Så att Hudiksvall får det maktskifte som kommunen behöver.

Mer läsning

Annons