Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge gården tillbaka ett sekel

1700-talsfastigheten Bortom Åa i Fågelsjö har i en turistbroschyr presenterats som en 1800-tals gård. Det är olyckligt och dumt att devalvera bort minst 100 års historia om den unika fastigheten.

Bortom Åa har fler intressanta och bevarade hus och samlingar från 1700-talet. Hur mycket som finns kvar av 1700-talets mangårdsbyggnad i den nuvarande ”Gammelgården” är okänt. Mangårdsbyggnaden färdigställdes i nuvarande form 1818, lagom till sonens bröllop 1821. Den vackra gården fylldes med saker och ting som finns väl bevarade i våra dagar.

År 1910 var den tredje mangårdsbyggnaden färdig, det så kallade Amerikahuset. Dit flyttade Kristina och Mårten Persson helt ”tomhänta”. De ville lämna allt det gamla, inklusive loppor och vägglöss i Gammelgården som också låstes. Där fick allt vara orört i fyra decennier då hembygdsföreningen fick möjlighet att varsamt ”exploatera” hela 1700-talsfastigheten Bortom Åa.

Jag hoppas att guider och kommande broschyrer ger denna unika och riksintressanta fastighet tillbaka minst 100 år av sin historia. Bara den väl bevarade böss-smedjan är värd flera besök. Var det en bössa från Fågelsjö som Carl von Linné hade med sig på sin Lapplandsresa år 1732? Det antyds i vissa historiska artiklar.

Härje Larsson, Gävle

medlem i Ekonomiska föreningen Bortom Åa samt i Fågelsjö hembygdsförening

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel