Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge Europas kvinnor rätt till fri abort

Varje dag dör 300 kvinnor världen över på grund av illegala aborter. Varje minut i världen blir 380 kvinnor gravida. 190 av dessa är oönskade graviditeter. Varje minut utförs 40 osäkra aborter som ibland slutar med döden för kvinnan. Inte ens i världens mest moderna världsdel Europa är det självklart att en kvinna kan få en laglig och säker abort på sjukhus.

Annons

I länder som Malta, Irland och i Polen förvägras kvinnor den grundläggande rätten att bestämma över sin egen kropp och sitt barnafödande.

När en stat genom lagstiftning hindrar en kvinna från att bestämma över sin kropp, integritet och hälsa är det en kränkning av hennes mänskliga rättigheter. En kvinna som nekas valet mellan att fullfölja eller avsluta en graviditet utsätts för just denna kränkning. Men inom den Europeiska Unionen betraktas i dag abort främst som en folkhälsofråga under subsidiaritetsprincipen, det vill säga att ett beslut ska fattas på lägsta ändamålsenliga nivå. Men varför ska närhetsprincipen användas på en rättighet som, av biologiska skäl, endast gäller kvinnor när respekt för mänskliga rättigheter i övrigt är krav för EU-medlemskap?

Därför lanserar vi i Liberala Kvinnor (folkpartiets kvinnoförbund) kampanjen www.makenoiseforfreechoice.eu. Kampanjen är partipolitiskt obunden och målet är att samla in en miljon namnunderskrifter som ett medborgarinitiativ inom EU för att kvinnors rätt till fria, lagliga och säkra aborter ska ses som en mänsklig rättighet och ingen folkhälsofråga. Vi kräver i dag ingen gemensam europeisk abortlag och strävan är att varje europeiskt land själva ska ha en tydlig nationell lagstiftning för fri abort. Men vi måste samtidigt lyfta frågan till europeisk nivå för att aktivisterna i de EU-länder där abort är förbjudet ska få tillräckligt stöd.

EU ska enligt sin grund arbeta mot könsdiskriminering och verka för jämställdhet. Kvinnor som saknar tillgång till fria, lagliga och säkra aborter i EU-länder som Polen, Malta, och Irland kan inte längre ignoreras. Regeringarna i dessa medlemsstater måste pressas av EU.

När det finns säkra abortmetoder ska inte någon kvinna i EU behöva gå till en kvacksalvare för att avbryta en oönskad graviditet. Det är skamligt att så sker fortfarande år 2009 i Europa. Kvinnors rättigheter har aldrig kommit till genom att vi sitter snällt tysta och väntar på förändring. De har kommit till genom kamp på barrikaderna. Make noise for free choice!

Förbundsordförande Liberala Kvinnor och riksdagsledamot

Ordförande Liberala kvinnor Gävleborg

Mer läsning

Annons