Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge er in i debatten!

Just nu pågår en het och intensiv skoldebatt i olika medier och på löpande band levererar politiker diverse förslag som gäller skolan.

Det är dock väldigt tyst kring frågan om pedagogiskt ledarskap och rektorers roll i skolan, vilket jag tror har en avgörande betydelse för hur en skola fungerar. Jag har arbetat som lärare i 16 år, i olika skolformer och olika kommuner, och det som har varit slående är att på de skolor där det har funnits ett gott pedagogiskt ledarskap har jag känt mig trygg som lärare och jag har haft möjlighet att utföra mitt jobb på ett bra sätt.

En viktig del i det pedagogiska ledarskapet är att skapa goda förutsättningar för skolans personal samt att se till att det finns en klok organisation där rätt person gör rätt saker under den arbetstid man har till förfogande. Med andra ord, lärare ska undervisa och handleda elever, administratörer sköta administration, elevhälsan hjälpa elever med hälsan, och så vidare.

Det är också rektors uppgift att se till att de resurser som finns används på rätt sätt, i stället för att enbart konstatera att "det finns för lite resurser". Rektorer behöver ha kunskap om verksamheten, god ledarskapsförmåga samt vara en närvarande och aktiv pedagogiska ledare i stället för att sitta på möten som tenderar att inte leda någonstans.

Till sist skulle jag önska att fler lärare gav sig in i skoldebatten. Visst vet vi hur vi vill ha det för att kunna utföra vårt viktiga och stimulerande arbete på bästa sätt?

Stolt lärare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel