Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge äldre rätt att bestämma själva

/

Pensionärernas betydelse som väljargrupp växer. Det här märks redan på politiska debatten att deras röster kommer att ha avgörande betydelse för utgången av valet.
Allt fler av partierna börjar att positionera sig för att tilltala den växande skalan av äldre. Även om många av de "äldre" kanske inte känner sig särskilt gamla.

Annons

De rödgrönas, och i synnerhet Socialdemokraternas, strategiska drag att utmåla jobbskatteavdraget som en pensionärsskatt var ett tydligt utslag av den här väljargruppens allt större betydelse.

Att såväl alliansen som de rödgröna nu ställer ut löften om skattesänkningar för pensionärerna är ett annat. Pensionärerna som funderar över vilket av de båda blocken som är trovärdigast i sina löften bör ha i minne att alliansregeringen redan har sänkt skatten för dem två gånger den här mandatperioden. Medan Socialdemokraterna inte sänkte skatten för dem en endaste gång under de tolv år dessförinnan, då de satt i regeringsställning.

En annan debatt som redan pågått ett bra tag, och som kommer att intensifieras alltmer framöver, är vem som ska bestämma över de äldres liv. Sedan alliansregeringen drev igenom lagen om valfrihet (lov), som trädde i kraft den 1 januari 2009, är det i många kommuner runt om i landet på gång förändringar av hemtjänst och särskilda boenden.

Enligt en undersökning utvecklingen i Hälsingland, som presenterades för ungefär en månad sedan, ligger Nordanstigs kommun, tillsammans med Söderhamn, i framkant när det gäller att inför valfrihetsreformen.

Betydligt sämre är det i Hudiksvalls kommun. Den socialdemokratiska kommunledningen är inte alls lika positiv till att erbjuda den här typen av valfrihet, som kommungrannarna i norr och söder.

Så medan de äldre i Nordanstig får allt större makt över sin egen vardag kommer äldre i Hudiksvall fortfarande att få sina liv styrda av kommunpolitikerna.

De äldre i Hudiksvall är förvisso inte ensamma om det här. Det finns betydligt fler kommuner där den här valfrihetsreformen förhalas och dras i långbänk. Där man av ideologiska låsningar inte vill ge äldre rätten att bestämma och välja själva.

Fast att andra drabbas av samma förmynderi är inte mycket till tröst.

Det här har fått Centerpartiet att agera. I går deklarerade partiledaren Maud Olofsson i en debattartikel tillsammans med partikollegan Kenneth Johansson, som är ordförande i riksdagens socialutskott, att människors rätt att bestämma själva måste gå före vissa kommunpolitikers ideologiska skygglappar. Anledningen till att det ser så olika ut i landet är att den här valfrihetsreformen är frivillig för kommunerna.

Därför föreslår Centerpartiet att lagen om valfrihet blir obligatorisk, och därmed tvingande. Vilket skulle likställa den här frihetsreformen med de som innebär att alla har rätt att välja förskola, skola och primärvård utan möjlighet för kommunpolitiker att lägga hinder i vägen.

Det här bra. Ge de äldre mer makt, valfrihet och självbestämmande. Det finns ingen anledning att kommunpolitiker ska hålla på att bestämma över sådant som människor själva bättre kan avgöra och fatta beslut kring.

Valet i höst kommer att handla om vem som ska bestämma. Men inte bara i de folkvalda församlingarna utan även över din vardag.

Mer läsning

Annons