Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gc-väg i Los nu tvåa på prioriteringslistan

Bygderådet i Los hade på tisdagen kallat till stormöte på temat trafiksäkerhet. Högst på Losbornas lista låg färdigställande av gång- och cykelväg längs genomfarten.

Losborna har länge kämpat för att få en säker gc-väg längs genomfarten, väg 296, då trafiken på vägen ökat markant på senare tid, inte minst den tunga trafiken.

2003 byggdes gc-vägen från brandstationen och förbi före detta kommunhuset. Sedan lämnades ett avsnitt orört innan gc-vägen fortsatte med en sträcka förbi Furugården. Den orörda delen bedöms som mycket trafikfarlig, då vägen är smal och saknar vägren.

Helst vill Losborna se att gc-vägen fortsätter fråpn Furugården och ned mot omrpdet kring kyerkan.

Kommunchefen Claes Rydberg gästade mötet för att dels informera sig om hur invånarna ide västra delarna av kommunen ser på lokal utveckling, dels informera om kommunalt arbete som berör Los med omnejd.

När det gäller trafiksäkerheten gav han besked som stärker hoppet för Losborna. Trafikverket har besökt Ljusdal och då framkom att gc-vägen i Los fått hög prioritet på listan över framtida projekt i länet. Trafikverket har fått utökade anslag för att bygga gc-vägar och räknar med att öka antralet projekt den närmaste tiden. Losprojektet, som prioriterats av kommunen men fått stå tillbaka för andra projekt i länet, är nu nummer två på listan.

Vid mötet frågades det också om belysnignspolicyn, framför allt hur man ska tolka villkoren för att få gatubelysning ute i byarna.

I Los har man problem med mobilt bredband, som inte fungerar. För företag i kommundelen är det viktigt att kunna vara uppkopplade mot internet för att kunna sköta kontakter och hantera ekonomin. Att lägga ned fiberkabel i Los blir en dyr affär, men kommunchefen upplyste om att man från kommunalt håll är medveten om problemen och ska försöka medverka till lösningar.