Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävletjejen på väg mot toppen efter tung och krokig väg – lyfter 190 kilo

Världsmästare i marklyft och allsvensk fotbollsspelare. Gävletjejen Lee Winroth vet hur man håller kroppen i form. Styrketräningen botades hennes sneda rygg.
– Men man måste äta mycket när man tränar.

Se TV-klippet när Lee Winroth tipsar om teknik i marklyft

När hon fick diagnosen skolios såg ryggen ut som ett ”S” och läkaren avrådde henne från hårdare träning. Att satsa på en idrottskarriär var inte att tänka på.

Nu spelar hon fotboll i damallsvenskan och i år satte hon dessutom världsrekord i marklyft på 190 kilo.

Hur gör man för att komma tillbaka och hur gör man för att ligga på topp i två hårda sporter parallellt?

– Det viktigaste är att man tänker efter vad man vill med sitt liv. Många har andra prioriteringar, som att festa med kompisar och vara med pojkvänner. Jag vill hålla kroppen i form men också satsa och bli bäst. Mest handlar det om vad man själv vill.

Vi träffas i Korphallen på Bergsgatan. En anspråkslös byggnad med välvda väggar i en ljusgul nyans. Bakom fasaden dallrar det av muskelstyrka och svett. Men också av värme och gemenskap. Lee Winroth har precis avslutat ett träningspass och studsar fram bakom maskiner och redskap. Hon ser inte ens andfådd ut.

– Det här är mitt andra hem, förklarar hon och hejar på alla som går förbi.

– Där bland kuddarna i barnhörnan satt jag och tittade på film när jag var liten. Alla var så snälla och jag kröp ofta upp i knät på Lena som jobbar här. Jag åker fortfarande hit och tränar när jag är hemma.

Med tre träningspass om dagen kan det bli några turer fram och tillbaka. Men både mamma och pappa tränar, därför är det här hon träffar dem. Själv bor hon i Borlänge sedan ett år tillbaka, när hon flyttade var hon bara sexton. Hon gick på Borgis och spelade i Huge när en talangscout fick nys om henne. Hon blev erbjuden att provspela i Kvarnsveden, Borlängelaget som ligger i allsvenskan. En dröm gick i uppfyllelse och nu har hon gjort sig ett namn som världsrekordhållare i styrkelyft. Men allting hade kunnat gå en helt annan väg.

Lee växte upp i Bomhus och var aktiv redan som liten. Hon dansade på Uddans i åtta år, tränade karate och gick på ridning. När hon var nio följde hon med en kompis på fotbollsträningen. Hon skulle bara titta på, men det tyckte inte tränaren. Varför skulle hon sitta på sidan? På den tiden var hon jätteblyg men tränaren gav sig inte. ”Klart att du också ska vara med,” sa han. Det blev kärlek vid första ögonkastet.

– Jag kände det direkt, att jag gillade fotbollen. Det är svårt att förklara en känsla, men det var något helt annat än det jag hade gjort innan.

När hon var tolv och gick på en hälsokontroll hos skolsköterskan tyckte hon att Lees ryggrad var ”svårläst”. Hon skickades vidare till en läkare och det visade sig att ryggraden var kraftigt krökt. Hon hade drabbats av skolios.

– Läkaren så att jag aldrig mer skulle kunna träna som jag hade gjort, högst som rehabilitering. Det var som att få en dödsdom.

Lees pappa har alltid tränat och hade en stor kunskap. Han föreslog tvärtom att hon skulle träna mer för att bygga upp musklerna runt ryggraden.

– Jag hade inget att förlora och så småningom började jag att dra marklyft. Det är optimal träning för ben och rygg.

Tre år senare var resultatet tydligt. Lees rygg hade blivit rak och det kändes som ett mirakel.

Det var de andra på gymet som började lägga märke till att hon lyfte tungt. De tyckte att hon borde tävla. Till sist föll hon för trycket och ställde upp i DM i Stockholm och vann alla sina klasser. På SM nästa gång vann hon igen, därmed hade Lees styrkelyftsresa startat. Hon blev uttagen till landslaget och i vintras tävlade hon i Nordiska Mästerskapen. Världsrekordet i marklyft på 190 kilo är nu registrerat och godkänt.

– Det var så härligt och jättekul. Men jag fick en del kritik efteråt, därför känns det extra skönt att få bevisa för de som tvivlade att det var ett rekord. Jag har alla bevis och diplomen hemma.

Hon har hela tiden fortsatt med fotbollen. Hur gör man för att vara framgångsrik i två sporter samtidigt?

– Det går egentligen inte och fotbollen är viktigast. Det är den jag fokuserar på.

Vad är tjusningen med att träna?

– Tänk känslan efter ett träningspass, det finns ingen bättre. Jämför hur det känns i kroppen när man har legat i soffan en timme jämfört med om man står i duschen efter ett hårt träningspass. Då förstår du.

Nu har hon också lyckats få med sig flera av sina lagkamrater in på gymet.

– Man måste ge det en chans. En del tycker att det är pinsamt när det är många som kollar. Men det blir kul efter ett tag.

Hur ska man äta när man tränar och hur äter du som tränar så hårt?

– Många tjejer gör felet att de äter för lite. Ju mer man tränar desto mer måste man äta, annars funkar inte kroppen. Jag kan inte bara äta en sallad när jag kommer hem, däremot kan jag äta en hel familjepizza själv. Det är jätteviktigt med kalorier och jag har inte tid att tänka så mycket på mat, därför blandar jag bra och ”dålig” mat. Min kära mor brukar skicka med mig travar med goda matlådor, men jag måste erkänna att jag älskar skräpmat.

Hur sover du och hur länge?

– Jag sover som en stock, minst åtta timmar varje natt och en timme efter skolan varje dag. Om jag slarvar det minsta med kosten eller sömnen känns det i kroppen direkt.

När hon flyttade hemifrån var hon bara 16 år. Klubben ordnade en lägenhet som låg nära planen och skolan. Men den första tiden var ingen dans på rosor. Hon kände ingen i Borlänge och hon som alltid hade fått det mesta serverat måste plötsligt klara sig själv.

– Det är många smågrejer som man inte tänker på. Att ingen väcker en på morgonen och håller koll på busstider och planeringen för hela dagen. Nu låg allt det där på mig.

Hon kände sig också väldigt ensam och det tog cirka ett halvår innan hon hade format ett nytt eget liv.

– Det var hemskt i början men nu är det helt underbart. Nu har jag många kompisar, vi går ut och äter eller bara hänger på kvällarna. Ibland är vi hos mig. I dag är jag tacksam för nu vet jag att jag klarar vad som helst. Det gick fort att bli vuxen.

Tar du ledigt från träningen någon gång?

– Nej, det är en livsstil som jag har valt och jag älskar det. Även om jag reser bort på semester går jag på gymet och tar en springrunda.

Har du någon förebild?

– Ja, min far, Zlatan och Marta. Hon har alltid varit min idol och en stor inspirationskälla. Det kändes helt sjukt när jag mötte henne på en hemmamatch i somras. När vi stod där öga mot öga och jag tackade Marta för matchen efteråt, då gick det upp för mig var jag befinner mig. Att jag lever min dröm.

(fakta)

Lee Winroth 17 år

Gör: Spelar i allsvenska damfotbollslaget Kvarnsveden i Borlänge och har det nuvarande världsrekordet i marklyft på 190 kilo

Bakgrund: Växte upp i Bomhus där föräldrarna bor, följde med dem till Korphallen på Bergsgatan i Gävle som blev som ett andra hem, började sin fotbollskarriär i Huge när hon var nio.

Motgång: Fick diagnosen skolios med en kraftigt krökt rygg när hon var 12 och beskedet att någon idrottskarriär inte var att tänka på, men började med styrketräning för att stärka musklerna runt ryggraden och tre år senare var ryggen rak.

Ditt bästa träningstips? Jag brukar säga så här. Tänk på hur det känns efteråt om du har legat i soffan en timme eller om du står i duschen efter ett hårt träningspass. Det är ett bra tips.

Nästa drömlag att spela i: Lätt fråga, jag vill till Paris.