Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleoperan vill nå ut till folket

Carmen, Trollflöjten och La Traviata. Nystartade föreningen Gävleoperan kommer att bjuda på många guldkorn när de besöker Bollnäs kyrka.

Gävleoperan drar mot Hälsingland under sin första turné. Matilda Göthlund, Lotta Arnar och Ingeborg Bergvall har alla tre Bollnäsanknytning, och ser fram emot konserten i Bollnäs kyrka.

- Den kommer att inledas med Habaneran i Carmen. Kören ligger ner, och så kommer Carmen in. En drake kommer att finnas med på scenen vid ett annat tillfälle. Så det blir lite mer än bara sång, berättar Matilda Göthlund.

Gävleoperan består av elva personer som har olika nivåer av musikutbildningar. Ingen av dem jobbar med musik på heltid.

- Jag är sjuksköterska och vi har ett par läkare i gruppen, men i grunden är vi alla sångare. Vi har extremt roligt ihop, säger Matilda Göthlund.

Föreningen föddes genom Gefle musikdramatiska teaters fall. Det var under uppsättningen av Tosca som publiken svek och teatern gick i konkurs.

- Kvar blev ett gäng engagerade sångare som ville fortsätta att sjunga. Vi ville visa på att man inte behöver ta in operasolister utifrån till ett högt pris. Vi kan lokalt. Så vi startade Gävleoperan, säger Matilda Göthlund.

Hon fick upp öronen för klassisk sång under sina år på estetiska programmet i Bollnäs.

- Det var en fantastisk utbildning, säger Matilda Göthlund.

När hon flyttade till Gävle började hon i symfonikören och återupptäckte sången. Hon gick med i Lyriska sällskapet Gävleborg och medverkade i Carmen, innan hon genom Gefle musikdramatiska teater fick en av huvudrollerna i Figaros bröllop. Sedan har det rullat på.

Till vårens turné har de hyrt in den frilansande pianisten Samuel Skönberg från Stockholm.

- Han är fantastisk. Har man en sådan duktig pianist så behövs det inga fler instrument när vi är en sådan liten grupp, säger Matilda Göthlund.

Hon hoppas att många hemma i Bollnäs kommer och lyssnar.

- Vi vill få ut operan till folket, och inte ge bilden av långklänning och champagne i Stockholm. Operan ska vara tillgänglig för alla, säger hon.

Gävleoperan har som mål att sätta upp en riktig operauppsättning i Gävle hösten 2017. Men vilken opera det handlar om är än så länge hemligt.

- Den karamellen vill vi nog suga på lite till, säger Matilda Göthlund.