Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborgs riksdagsledamöter måste agera för klimaträttvisa

Miljontals människor är på flykt undan torkan i Somalia.

Regnen har uteblivit, och svälten är ett faktum. Torkkatastrofer är delvis en effekt av klimatförändringarna. Politiska beslut i Sverige får därför långsiktiga konsekvenser långt utanför rikets gränser.

Kommer riksdagsledamöterna från Gävleborg att ta sitt ansvar, och agera för klimaträttvisa i de kommande budgetförhandlingarna? De områden i världen som drabbas av torka har fördubblats på 30 år, och med fler torrperioder kommer skördarna att minska. Det ser vi nu i svältdrabbade Somalia och Kenya.

Diakonia har arbetat i somaliska Puntland i mer än 20 år. Vi har hjälpt till att bygga upp myndigheter, utbildat i demokrati och mänskliga rättigheter, och stöttat människor så att de kunnat organisera sig. I Puntland finns ett fungerande samhälle, som än så länge avvärjt den värsta svälten. Många internflyktingar tar sin tillflykt dit för att få hjälp.

Nu fokuseras Diakonias insats främst på katastrofhjälp. Men alla våra ansträngningar för att lindra nöden står sig slätt, om inte Sverige och andra rika länder minskar utsläppen av växthusgaser, och finansierar det arbete som måste till för att situationen inte ska bli ännu värre för fattiga människor – i Somalia och på många andra platser.

Åtgärder mot klimatförändringarna måste utgå från historiskt ansvar och nuvarande kapacitet. Industriländerna har hittills stått för 75 procent av utsläppen, och det är vår skyldighet att överföra massiva resurser till utvecklingsländerna, för att de ska kunna hantera konsekvenserna av klimatförändringen.

Dessa resurser får inte tas från de rika ländernas biståndsbudgetar, och gå ut över den långsiktiga fattigdomsbekämpningen. Det vore dessutom helt otillräckligt, eftersom utvecklingsländernas kostnader för klimatförändringen kommer att bli flera gånger så stora som världens samlade utvecklingsbistånd.

Inför valet 2010 frågade Diakonia riksdagskandidaterna om de anser att den klimatfinansiering Sverige ska bidra med, inom ramen för de internationella klimatförhandlingarna, ska uppfylla kravet om att vara "new and additional" och alltså inte tas för den ordinarie biståndsbudgeten om minst en procent av BNI?

Flera av Gävleborgs riksdagsledamöter svarade ja på denna fråga: Anders W Jonsson (C), Elin Lundgren (S), Raimo Pärssinen (S) och Åsa Lindestam (S). Nu är det dags att gå från ord till handling. Socialdemokraterna ville inför valet satsa 250 miljoner kronor år 2012, för att stärka finansieringen av klimatåtgärder i fattiga länder.

I sin nya budgetmotion bör Socialdemokraterna också avsätta pengar för de efterföljande åren. Samtidigt måste regeringen i budgetpropositionen visa att man verkligen tror på klimaträttvisa och avsätta resurser för detta.

Bo Forsberg

generalsekreterare Diakonia

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel