Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gävleborgs 40-åringar: Stressade, trötta och överviktiga

Nu har Region Gävleborg kartlagt hur det är ställt med hälsan hos länets 40-åringar.
Många av dem upplever sig stressade och har problem med sömnen. Dessutom lider sju av tio män och nära hälften av kvinnorna av övervikt.

Alla 40-åringar i länet har erbjudits en hälsosamtal på sin hälsocentral. Tanken med samtalet är att de ska förbättra invånarnas hälsa genom att göra dem medvetna om hur livsvanor påverkar dem. Sara Sjölin, folkhälsoutvecklare på regionen har sammanställt rapporten.

– Anledningen till att vi erbjuder just 40-åringarna samtalen är för att det då är tillräckligt tidigt i livet för att de flesta inte ska ha utvecklat hjärt- och kärlsjukdomar, säger hon.

Drygt hälften, 1 744 av 40-åringarna i länet nappade förra året på erbjudandet och utifrån en enkät med hälsosamordnarna som håller i samtalen har Region Gävleborg nu fått en bild av hur gruppen mår.

Läs mer: 40-åringar får hälsosamtal

Bara sex procent av kvinnorna och tre procent av männen tycker själva att de har dålig hälsa. Över hälften tycker att de mår bra. Däremot är det upp emot 70 procent av 40-åringarna som ibland, ofta eller mycket ofta känner sig stressade. Och omkring var fjärde 40-åring svarade att de också har sömnsvårigheter.

– Det är inte ovanligt att människor i vårt län tycker att de mår bra. När det gäller 40-åringarna så är de mitt i livet och det är mycket som ska hinnas med. De ska ta hand om barnen och dessutom har de karriären att tänka på, säger Sara Sjölin.

Ungefär sju av tio 40-åringar uppger att de aldrig varit rökare. Men bara drygt hälften av männen har inte snusat. Inte ens var tionde 40-åring röker dagligen, men bland männen snusar var tredje varje dag.

Läs mer: Halvt sekel med manlig motion: ”Det har hänt att det kommit nån dam”

Många av dem uppger att de motionerar bra, omkring tre av fyra rör på sig mer än två och en halv timme i veckan. Samtidigt är var fjärde stillasittande 7-9 timmar om dagen. Skälet till det är sannolikt att våra arbeten blir mer stillasittande.

– Men det nog också många som tar pauser och går upp och rör på sig under arbetstiden även om det inte framgår i statistiken, säger Sara Sjölin.

Var femte 40-åring äter som de ska enligt livsmedelsverkets rekommendationer, men var sjätte 40-årig har betydande ohälsosamma matvanor. Det visar sig också genom att så många av 40-åringarna är överviktiga. 57 procent av männen och 65 procent av kvinnorna lider av bukfetma.

– Så ser det ut för hela befolkningen i dag. På sikt är det inte bra eftersom det leder till ökar risk för hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes, säger Sara Sjölin.

Läs mer: Färre dör – men den här sjukdomen är fortfarande vanligaste dödsorsaken i länet