Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utgivaren: Så ska vi fortsätta vara Hälsinglands nyhetsförmedlare

Annons
Anders Ingvarsson, chefredaktör och ansvarig utgivare.

Varför sätter man samhällsinformation bakom en betalvägg? Hur kan ni plusmärka den här artikeln, den är ju så viktig att alla borde få läsa den?

Det är två exempel på frågor som blivit vanliga sedan vi för drygt ett år sedan införde plusmärkning på vår unika lokaljournalistik på helahälsingland.se. Det handlar om några som är uppriktigt nyfikna, somliga upprörda och andra som vill använda vår journalistik gratis för att framhäva eller marknadsföra sig själva.

Här tänkte jag bena lite i dessa två exempelfrågor. Den första är enklast. Vi ägnar oss inte åt samhällsinformation på det viset. Vi ägnar oss journalistik – som i sin tur ofta är viktig för samhället, eller handlar om samhället. Så. Fråga ett avklarad.

Tvåan är lite knepigare. Men enkelt förklarat så är, eller i alla fall borde, allt vi gör vara viktigt. Kanske inte viktigt för alla, men för några. Oavsett om vi skriver om en försvunnen person, en dramatisk händelse, ett viktigt kommunalt förslag eller beslut eller om det så är ett reportage från ett evenemang så finns det läsare som anser att just den artikeln är så viktig så alla borde kunna läsa den gratis.

Skulle vi inte ha annonser skulle tidningen och våra digitala paket vara dubbelt så dyra

Dessutom vill man kunna dela den till sina följare, som kanske inte alltid är prenumeranter. Därför borde vi låsa upp just DEN artikeln som de tycker är viktig.

I grunden är detta riktigt, riktigt bra! Om vi inte levererade journalistik som engagerade och lästes så skulle vi inte finnas. Vår viktigaste tillgång är som bekant ni som läser. Utan er finns vi inte.

Men, för att vi ska kunna fortsätta leverera all denna lokala och unika journalistik – som ingen annan levererar – så måste vi få in pengar, så vi kan betala våra drygt 60 journalister löner varje månad. De är dom – vi – som finns på plats här i landskapet och dygnet runt, varje dag årets alla dagar och granskar och skildrar.

Antalet digitala prenumeranter ökar varje dag

Men annonserna då? Ni får ju in pengar där, säger någon.

Helt sant. Grovt förenklat så kommer cirka hälften av våra intäkter från annonser och den andra halvan från prenumerationsavgiften. Så, skulle vi inte ha annonser skulle tidningen och våra digitala paket vara dubbelt så dyra och tvärtom, hade vi mer annonser skulle vi kunna erbjuda billigare prenumerationer.

Därför är plusmärkningen vi införde för drygt ett år sedan superviktig för att vi ska kunna fortsätta finnas och verka i Hälsingland. Vi har tagit betalt för vår journalistik i papper i över 100 år. Men i den takt som ni läsare digitaliseras så blir också de digitala läsarintäkterna allt viktigare.

I skrivande stund har vi faktiskt totalt 4 600 betalande kunder på våra två sajter, helahälsingland.se och bandypuls.se. De är rena digitala kunder som vi inte hade för drygt ett år sedan. Och antalet digitala prenumeranter ökar varje dag.

Detta – och de två frågorna jag inledde med – är mycket positivt. Gör vi bara journalistik som är så viktig och bra att ni vill läsa den, då är vi relevanta – och det är enda sättet att förvalta det förtroende ni ger oss, att vara Hälsinglands nyhetsförmedlare även i framtiden.

Fler krönikor av Anders Ingvarsson:

Utgivaren: Nej, vi ber inte om ursäkt – vi gör bara vårt jobb

Här är vår julklapp till er läsare

Det här väntar oss 2018

”Alla vädervarningar får mig att undra – har vi blivit helt historielösa?”

Nu får du ännu mer familjeläsning

Mer läsning

Annons