Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio i topp – här är Oksanen och Sjölunds bästa ledare

Helahälsinglands ledarskribenter Patrik Oksanen och Lilian Sjölund är nominerade till fem priser av sajten Idagora.se, som varje månad listar vilka ledarredaktioner som är bäst på att engagera i sociala medier. Priserna delas ut i Almedalen under tisdagen.

Annons

Läs även: Helahälsinglands ledarredaktion kan kamma hem fina priser

Vi bad Patrik Oksanen och Lilian Sjölund räkna upp och kommentera sina fem bästa ledare – så här ser listan ut:

Patrik Oksanen:

1) Oops, Linderborg did it again

Min längsta text, min mest lästa text. Den som säger att långa texter inte fungerar på nätet har nog inte förstått att det avgörs av innehåll, tid och sammahang. I just det här fallet var det många som reagerat på tossigheterna Linderborg skrivit på Aftonbladet Kultur och det fanns ett uppdämt behov av att det skulle bemötas.

2) Skatteverket: Äntligen seger!

Inte en särskilt viral text, men lokalt den viktigaste ledarskribentgärningen jag gjort – att bilda opinion mot nedläggningen av Skattekontoret i Hudiksvall. Det tillhör inte vanligheterna att man faktiskt vinner en viktig dragkamp, men här gjorde vi det.

3) Sparka de som utför oskuldskontroller

En text som blev viral som handlar om vad som är rätt och fel. Och oskuldskontroller är ett otyg, att jämföras med ett sexuellt övergrepp. Det ska inte läkare medverka till. Texten skrevs efter avslöjande från TV4:s Kalla Fakta med dold mikrofon.

4) Patriotism, konfrontation och krigsekonomi präglar Rysslands nya säkerhetsstrategi

Den här ledare ger en djupare förståelse för i vilken riktning som Ryssland rör sig åt. Den bygger på den analys som FOI gjort på uppdrag av Försvarsdepartementet och beskriver de allvarliga förändringar som sker i Rysslands syn på patriotism, repression motsin egen befolkning och konfrontation med sina grannar.

5) Kampen om Nordens frihet, om hur nazisterna använderen antinazistisk symbol

I vår tid har historien blivit ännu mer politiserad, och när mörka krafter börjar vränga historien är detviktigt att slå vakt om det som var och hur det var. Annars sviker vi tidigare generationer som stod upp mot Hitlerismen och Stalinismen och som gav sina liv för våra grannars frihet.

Vad är det som driver Patrik Oksanen? Se en intervju här.

Lilian Sjölund:

1) Men så svara då, herr regiondirektör!

Regionledningen, tidigare landstingsledningen, får utstå mycket kritik. Framför allt från mig. Särskilt har jag haft svårt för den totala brist på lyhördhet som genomsyrar chefskapet och även det politiska styret. Maktens arrogans har fått ett ansikte här. För detta får jag stående ovationer av läsarna, men knappast i maktenskorridorer. Men det kan jag leva med.

2) Endast det politiska hyckleriet saknar gräns nu

Vintern och våren har präglats av flykting- och integrationsdebatten. Enligt svenska folket vårt viktigaste politikområde just nu. Ledarna har blivit många, där jag vägrat att vika mig för tuffare och hårdare tag. Att gå från ”humanitärstormakt” till att utöva den mest rigida asylpolitiken, är skamligt. Partiernahar fått bekänna färg, så också ledarskribenterna. Lite ensamt har det blivit på den liberala bänken.

3) Vad svarar jag en 13-åring som tappat hoppet på flyktvägen?

Ihab, en 13-åring som förlorat hoppet. Hans historia grep mig hårt så jag var tvungen att svarahonom, i den brevform han själv valt. Jag fick senare höra att han blev jätteglad. Och hans föräldrar som tagit honom den riskfyllda vägen i en gummibåt över Medelhavet, blev stolta. Vi måste se människan, individen. En13-åring ska inte känna sig jagad av döden. Han ska spela fotboll, piano eller bli kär för första gången.

4) Söderhamn behöver sina mammor nu

Mordet på en 18-årig syrier skakade om hela staden. Unga som tar livet av unga. Hopplösheten. Alla förloraroch alla blir offer. Jag följde fallet hela vägen och bevittnade även rättegången vid Hudiksvalls tingsrätt. Och allt jag kunde tänka på var mammans förtvivlan.

5) Stäng inte in oss i kvinnorummet

Jämställdhetsdebatten har rasat det senaste året, ibland för sig själv, ibland parallellt med integrations- och religionsdebatten. Mörkrädd har jag blivit då och då när deliberala jämställdhetsreformer som kvinnor i generationer före oss kämpat för, inte värdesätts. Är det något vi har en skyldighet att stå upp för så är detalla människors lika värde, för både kvinnor som män.

Vad är det som driver Lilian Sjölund? Se en intervju här.

Mer läsning

Annons