Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidholm om övergreppen på nätet: ” Det tar fram det allra värsta”

Artikel 10 av 12
Hälsingekvinnor kränks på porrforum
Visa alla artiklar

Arbråbördige Svante Tidholm vill med projektet Fatta Man utrota destruktiva manlighetsnormer. Han har reagerat starkt på vår granskning om de drabbade hälsingekvinnorna – som hängts ut på ett porrforum.

Annons

Läs mer: Hälsingetjejer hängs ut på sexsajt: "Man byter bilder och onanerar i smyg"

– Självklart hänger det här ihop, det som händer i verkligheten och på nätet. Det tar fram den allra värsta mobbmentaliteten, säger Svante Tidholm.

Till vardags är han projektledare för Fatta Man, som vill göra det möjligt för pojkar och män att ta ansvar för och vara del av en manlighet utan sexualiserat våld.

Läs mer: Raderade forumet efter granskningen – då rasade medlemmarna: "Helt värdelöst"

Vi träffar honom i sommarstugan några mil utanför Bollnäs. Svante Tidholm har följt rapporteringen om hur kvinnor mot sin vilja systematiskt har hängts ut och kränkts på en av Sveriges största sexsajter.

– Det är slående och skrämmande vad vissa tror att de kan komma undan med genom att gömma sig bakom ett anonymt användarnamn, säger han.

Han ser ett samband mellan negativa mansroller och kränkningar samt övergrepp, även de som begås på nätet.

– Som män lär vi oss tidigt att inte vara empatiska. Det är inte manligt att känna efter och tänka på konsekvenser. Genom filmer, musik och porr matas vi med budskapet att män ska kunna slåss och förtrycka. Vi växer upp med bilden att det är coolt att döda och begå övergrepp. Det är klart att det får konsekvenser, säger Svante Tidholm.

Enligt honom kan fantasilösa och uttjatade maskulinitetsnormer göra att en del tror sig ha rätt att behandla kvinnor illa. I stället används och kränks kvinnor för att ge männen makt och status.

– Det är inte lika naturligt för män att stanna upp och tänka ”men vänta nu, hur kommer den här kvinnan att påverkas om jag lägger ut en nakenbild på henne”, säger han.

Svante Tidholm är p rojektledare för Fatta Man. Han tycker att fler män måste våga stå upp mot kvinnoförtryck och ta ansvar.

En ökad porrkonsumtion, som ofta är grov, kvinnoförnedrande och våldsam, kan också påverka, tror Svante Tidholm.

– I det här exemplet med porrforumet tycker jag att det blir tydligt hur gränserna mellan fiktion och verklighet suddas ut. Kvinnorna förvandlas till objekt som de kan behandla hur som helst.

För att komma till rätta med sexuella trakasserier, kränkningar och övergrepp – både i fysiska och på internet, krävs utbildning och samtal, tror Svante Tidholm.

– Det är viktigt att vi tar tag i det här och pratarom det. Vi får inte låta unga killar glida in i den här mörka världen bara för att vi tycker det är jobbigt och obekvämt att prata om det, säger han och fortsätter:

– Vi brukar säga ”det börjar med mig”. Att var och en kan göra skillnad. Att säga ifrån till andra är ett sätt, att blicka inåt och se hur vi själva bidrar är ett annat. Vi måste få ett stopp på det här och alla måste bidra.

Har du problem med oönskad sexualitet? – här kan du få hjälp

Preventell är en anonym nationell hjälplinje för dig som upplever att du tappat kontroll över din sexualitet, som kanske känner oro för tankar och handlingar, eller är rädd att göra dig själv eller andra illa. Även du som är anhörig eller bara har frågor om sexuellt problembeteende kan ringa.

BakomPrevenTell står CASM- Centrum för Andrologi och Sexualmedicin. Preventells telefontider är vardagar mellan kl. 12-14.30 och numret är 020 66 77 88.

Här hittar du fler delar i vår granskning:

Hälsingetjejer hängs ut på sexsajt: "Man byter bilder och onanerar i smyg"

Polisens katastrofsiffror om näthat och kränkningar – bara fyra procent klaras upp

Åklagaren om uthängningarna på porrsajten – "Lagarna har inte hängt med"

Hängdes ut på sexsajten – bröt ihop: "Tänker på mina barn"

Så kan de fly undan ansvar – anonymitet och servrar utomlands

Raderade forumet efter granskningen – då rasade medlemmarna: "Helt värdelöst"

Efter granskningen – justitieministern ryter ifrån om näthat: "Kan förstöra människors liv"

Nya förslaget som kan stoppa näthatarna – kan bli verklighet om ett år

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Alla artiklar i
Hälsingekvinnor kränks på porrforum