Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storregion: Tummen upp för de flesta – men miljöpartisten Karin Jansson sa blankt nej

En majoritet röstade ja till storregionen Sveland när regionfullmäktige i Gävleborg samlades till möte under onsdagen. Bland de som röstade nej fanns Hälsingepolitikern Karin Jansson från Färila, regionråd för Miljöpartiet.

Annons

Karin Jansson, regionråd Miljöpartiet.

Precis som förväntat röstade en majoritet ja till bildandet av storregionen Svealand, när regionfullmäktige höll möte under onsdagen.

Men det har också funnits kritiska röster, bland annat har Moderaterna länge öppet ifrågasatt regionindelningen. Röstade emot förslaget gjorde också Miljöpartiet, Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna.

Läs mer: Moderaterna varnar för storregionen: "Det kan bli sjukhusnedläggningar"

Hälsingepolitikern och regionrådet Karin Jansson (MP) framhöll i sitt yttrande varför storregionen inte är något Miljöpartiet Gävleborg tar ställning för.

– I mitt tal sa jag att mycket av den här regionaliseringsdebatten utgår från hur man skapar mest tillväxt. Jag är mer intresserad av den hållbara utvecklingen, säger hon.

Läs också: Svealandsregionen diskuterades på stor konferens

Storregionen diskuteras på stor konferens i Bollnäs i början av september.

Karin Jansson och Miljöpartiet tillhör den sittande majoriteten i Region Gävleborg, men här väljer hon att gå emot beslutet och göra gemensam sak med oppositionspartierna Moderaterna, Sjukvårdspartiet och Sverigedemokraterna.

– Min dröm är ett fullmäktige där vi alla prestigelöst lyssnar på varandra, diskuterar och sedan lyssnar utifrån våra hjärtan, säger Karin Jansson.

Hon konstaterar att det inte ser riktigt så ut i dag, att spelreglerna ser annorlunda ut. Men i den här frågan kom hon till en gräns och ville markera.

– Nej, jag tror inte att Region Svealand är någon bra idé. Därför föreslog jag avslag på remissen. Jag gjorde det för att jag tycker så och för att kunna se mina väljare, mina barn och barnbarn i ögonen och säga jag står för det jag tror på, säger Karin Jansson.

Läs även: "Märkligt att man inte låter väljarna säga sitt"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons