Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skillnader i anhörigstöd – Bollnäs erbjuder mest i Hälsingland

Alla anhörigvårdare har rätt till avlastningsstöd från sin hemkommun. Men antalet timmar som erbjuds är olika bereonde på vilken kommun man bor i.

Annons

Bollnäs erbjuder anhöriga upp till 48 timmar fri avlösning per månad för vård av anhörig. I Söderhamn är den siffran 10 timmar. I Ovanåker kan man få 16 timmar per månad.

Birgitta Henriksson aktiv i Ovanåkers demensförening träffar många anhöriga som vårdar sin maka eller make i hemmet känner inte till kommunens 16 timmars regel. Men hon berättar att den anhörige är vårdare 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan och därför behöver tillräckligt med avlastning för att orka.

– Häromdagen fick jag höra om ett par där mannen som är dement gick upp mitt i natten och stoppade kudden och ett mjölkpaket i tvättmaskinen. Sådana händelser gör det svårt för hustrun att sova om nätterna, säger hon.

– Det kan vara tungt att vårda en anhörig i hemmet. De kan inte koppla av en enda minut, säger Birgitta Henriksson, aktiv i Ovanåkers demensförening.

Ovanåkers kommunen säger att rätten till 16 timmars avlastningsstöd inte är något maxtal utan mer en arbetsmetod för att lyckas upprätta kontakt med anhörigvårdare.

Läs också: Kritik mot kortad tid på korttidsboendet

– De är inte hugget i sten att man bara får ett visst antal timmar om man har ett varaktigt behov av assistans. Det handlar mer om att kunna få insyn hur berörd person har det, och därefter få tillstånd ett varaktigt stöd så att alla mår bra, säger Kajsa Nilsson tillfällig verksamhetsansvarig på Ovanåkers kommun.

Birgitta säger att många anhöriga har skuldkänslor och inte vågar vara öppna med hur de har det och helst inte vill skiljas från den partner de levt tillsammans med ett helt liv. Och att det dessutom finns en rädlsa från partnern att tid till omsorg inte kommer att finnas efter att man blivit placerad på ett särskilt boende.

– Det gör att många kör på tills de stupar, säger Birgitta.

Ann-Marie Högberg, anhörigas riksförbund

Anhörigas Riksförbund är en intresseorganisation för anhörigvårdare i landet. De är kritiska till att anhörigstödet ser så olika ut i Sveriges kommuner.

– Lagstiftningen borde vara tydligare kring vad anhörigstöd innebär. Vi tycker att alla kommuner ska erbjuda minst 20 timmar fri avlösning per månad, säger Ann-Marie Högberg, ordförande för Anhörigas Riksförbund.

I vissa kommuner får man betala för att få avlösning, medans man i andra får ersättning för att man är anhörigvårdare. I Hälsinglands kommuner erbjuds inget arvode för anhörigvård, men i Hudiksvall får man heller inte fri avlösning. Den måste biståndsbedömas.

Läs mer: "Viktigt med stöd för att man ska orka"

– Anhörigstöd är tyvärr ofta det som kommuner skär ned på. Det är dumt, eftersom anhörigvårdarna sparar mycket pengar åt kommunerna, säger Ann-Marie Högberg.

I Ljusdal och Nordanstig erbjuder kommunerna massagefåtölj åt anhörigvårdarna. I alla kommuner finns möjlighet att få enskilda samtal och alla kommuner utom Ovanåker har anhöriggrupper där vårdare kan utbyta erfarenheter.

Agneta Carlsson målar upp ett scenario för vad som skulle hända om anhörigvårdarna i Ljusdal inte orkade jobba mer.

– Då skulle det stå 30-40 brukare utanför förvaltningshuset och kräva boende. Det skulle vara ganska jobbigt för kommunen, säger hon.

Läs mer: Anhöriga tar över vården

Antal fria avlösningstimmar/månad:

Nordanstig: 12

Ljusdal: 16 (vardagar, dagtid)

Bollnäs: 48

Hudiksvall:0 (biståndsbedömning)

Ovanåker: 3 tillfällen eller 16 timmar

Söderhamn: 10

Anhörigvårdare: En anhörigvårdare är en person som vårdar eller stödjer en närstående person som är långvarigt sjuk, är äldre och som har en funktionsnedsättning.

Källa: Socialstyrelsen

Anhörigvård: Att närstående ger omsorg i hemmet är mest vanligt i åldersgruppen 45–65 år. Anhöriga i åldern 30–44 år ger främst omsorg till barn, i åldern 45–65 år ges omsorg till föräldrar och de som är äldre än 65 år ger i hög utsträckning omsorg till make, maka eller partner.

Det är ingen större skillnad mellan kvinnors eller mäns omsorg när det gäller tid eller frekvens. Kvinnor svarar för tillsyn, umgänge och personlig omsorg medan män ger mer praktisk hjälp och ekonomiskt stöd.

Källa: Nationellt kompetenscentrum

Anhörigstöd: Kommunerna ska erbjuda stöd till personer som vårdar eller stödjer närstående som är långvarigt sjuk, äldre eller har funktionsnedsättningar. Källa: Socialstyrelsen

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons