Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökes: Legitimerade lärare - så stor är lärarbristen i Hälsingland

Det finns inte tillräckligt många legitimerade lärare i Sverige. Behovet beskrivs som gigantiskt och nu slåss kommunerna om arbetskraften. Hälsingland är inget undantag.

Annons

Är du legitimerad lärare? Då har du stora möjligheter att hitta ett jobb i Hälsingland.

Det totala rekryteringsbehovet av lärare i Sverige kan komma att uppgå till 90 000 heltidstjänster de kommande tre åren.

I praktiken innebär det att det kan behövas examineras omkring 60 000 fler lärare än det gjorts under de senaste fem åren.

Det slog Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning fast i februari i år.

En av faktorerna som påverkar lärarbehovet är det ökade antalet nyanlända i Sverige.

- Men Sverige hade stått inför ett ökat behov av lärare oavsett flyktingmottagandet då vi även ser ett ökande antal elever födda i Sverige, samtidigt som många lärare går i pension under de kommande åren, säger Helene Hellmark Knutsson.

Lärarbristen ser ungefär likadan ut i hela landet. Hälsingland är inget undantag.

- Vi klarar oss med ett nödrop. Det är en utmaning, som känns oerhört angelägen att komma till rätta med, säger nytillträdda Monica Hallquist, chef för utbildningsförvaltningen i Ljusdals kommun.

En snabb titt i Arbetsförmedlingens jobbportal bekräftar bilden av lärarbristen. Den 12 april fanns 62 platsannonser hos Arbetsförmedlingen om minst 70 lediga lärartjänster inom grundskolan i Hälsingland.

Sedan finns det ytterligare 17 annonser där förskollärare samt fritidspedagoger sökes. Dessutom finns det 12 platsannonser för gymnasielärare.

Det gör lärare till ett av de mest eftersöka yrkena i Hälsingland.

- Vi har inte fullt behöriga lärare överallt. Vi har också ett ökande elevunderlag, vilket i sin tur ökar behovet av lärare, säger Pernilla Lund, tillförordnad chef på barn- och utbildningsförvaltningen i Söderhamn.

- Det blir kärvare och kärvare att hitta legitimerade lärare. Vi konkurrerar om samma personer som övriga kommuner, fortsätter hon.

Katarina Ceder Bång, barn- och utbildningschef i Ovanåker, bekräftar att situationen är likartad även i hennes ansvarsområde. Även på Granbergsskolan i Bollnäs finns behov av lärare, uppger tillförordnade rektorn Eva Eklund.

- Det här är en jättenöt att knäcka, på nationell nivå. Däremot verkar trenden vara bruten då allt fler väljer att söka sig till lärarutbildningen, säger hon.

Utan lärare riskera klassrummen att stå tomma.

Nordanstig har kommunen väljer att försöka lösa lärarbristen på ett annorlunda sätt. Där har de startat ett lokalt projekt tillsammans med Arbetsförmedlingen för att få fler att söka sig till läraryrket.

Det handlar om en "prova på"-kurs där nyfikna får testa hur det är att arbeta inom skolan.

- Vi vill visa att skolan är en bra arbetsplats och få fler att söka sig till läraryrket. För även om det inte är akut på just på min skola så delar jag bilden av att vi har en lärarbrist, säger Eva Klang, rektor på Bergsjö skola.

På Skolbyn, en av Hudiskvalls 18 kommunala grunskolor, är bemanningen god, med en majoritet legitimerade lärare.

- Men visst känner vi av att det finns en brist, särskilt inom specifika ämnen och områden, säger rektor Eva-Lisa Melin.

Slutsatsen i en rapport om svensk skola från Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, är att läraryrkets status behöver höjas för att få fler att utbilda sig till lärare. Enligt rapporten är det därför viktigt att lönerna höjs.

Pernilla Lund anser däremot att det behövs mer än så för att göra läraryrket mer attraktivt.

- Det kan till exempel vara flexibla arbetstider, personalförmåner som tillgång till gym eller karriärmöjligheter.

Fakta: Lärarbristen

Av de 18 framtidsyrken som Arbetsförmedlingen listar på sin sin hemsida är fyra läraryrken, inom olika delar av grund- och gymnasieskolan.

Enligt Arbetsförmedlingens prognos är det liten eller mycket liten konkurrens om jobben inom läraryrkena de kommande fem till tio åren.

Mer läsning

Annons