Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vilsen brevduva från Polen har hittat nytt hem – i Bergvik

Brevduvan skulle flyga från Holland till Polen men i stället hamnade den i Finnfara utanför Bollnäs. Nu har fågeln fått ett nytt hem. Under vintern ska han få vila och rehabiliteras men vad som händer till våren är det bara duvan som vet.

Annons

Brevduvan skulle tillsammans med sextusen andra duvor flyga mellan Holland och Polen, men någonstans på vägen tappade duvan kursen och hamnade i stället i Finnfara. Nu har fågeln fått ett nytt hem hos paret Seved och Inga Persson i Bergvik.

– Vi läste i tidningen om att de hade hittat en brevduva och kände att vi ville hjälpa till, säger Seved.

Läs också: Brevduva på väg från Holland till Polen hittad i Finnfara: "Den har väl tröttnat på sitt jobb"

Seved Persson håller i brevduvan som flög vilse mellan Holland och Polen för att hittas i Finnfara.

Hur brevduvan kunde hamna så fel som i Sverige vet inte paret Persson. En brevduva vill alltid hem och när de tävlar, som duvan gjorde när den flög vilse, körs den i väg från sitt hem, släpps lös och flyger sedan hem. Snabbast hem till boet vinner.

– Det är klart att även fåglar kan vara bättre och sämre på saker, denna duvan är kanske lite sämre på att hitta hem igen, säger Seved.

Läs också: Hästbrukardagen i Trönö – hästfest trots hällregn

Paret Seved och Inga Persson står i öppningen till den bod som huserar hem åt duvorna.

Brevduvan som Seved tror är en ung hane hittades när han i flera dagar gick och pickade längs en väg i Finnfara. Seved tror att duvan har skadat ena vingen under flygningen, men inte värre än att det läker av sig själv med hjälp av lite vila.

– Han hade verkligen tur. Det hade kunnat komma en katt eller något annat djur och tagit honom, säger Inga.

Läs också: Idas katt torterades till döds: "Jag bara skrek rakt ut av smärta"

Den polska brevduvan beskrivs som pigg och social.

Nu får brevduvan vila och rehabilitera sin vinge i en egen bur i en bod på paret Perssons tomt. Närmaste grannarna i boden är parets egna brevduvor. Seved uppskattar att de har ett 40- tal brevduvor redan.

– Brevduvor är väldigt sociala djur och var och en har en egen personlighet, det gäller även för denna duvan. Det märks att han vill över till de andra duvorna, säger Seved.

Tre av paret Perssons duvor sitter på sin favorit lina och njuter av dagen.

Men den polske brevduvan får snällt sitta kvar i sin egna bur ett tag till och vila, men till våren har paret stora planer för pippin. De är inte helt säkra på om duvan är en hona eller hane men redan har de börjat fundera på en lämplig partner.

– Jag har en duva som är så smart, flera gånger har hon lurat duvhöken. Jag har sett henne komma flygande och sett hur duvhöken väntat på henne och tänkt att nu är det kört, men så har hon lyckats lura rovfågeln. Om den nya duvan är en hane så ska jag para ihop de två så att det blir ungar, säger Seved.

Seved och Inga Persson tycker om att titta på fåglarna när de får flyga fritt.

Efter att den polska duvan har fått vila upp sig under vintern och fått ungar till våren kommer paret Persson att släppa ut honom så att han kan flyga fritt. Om han väljer att stanna med sin nya familj i Bergvik eller om han kommer att påbörja den långa flygningen hem till Polen igen är det ingen som kan säga. Oavsett vad fågeln tar för beslut i framtiden är paret Persson nöjda över att ha honom här nu.

– Det känns bra att få rädda ett djur som har flygit så långt, säger Inga.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning