Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världsarvsjazzen i Söderala: "Det är några av Sveriges bästa musiker som kommer hit"

I den unika miljön på Erik-Andersgården i Asta, Söderala, är nu den årliga Världsarvsjazzen igång. Jazzfestivalen som bjuder in musiker för en helg i Jan Johanssons anda.

Annons

Under fredagskvällen öppnades festivalen av trion Piatruba, bestående av Oskar Stenmark på flügelhorn och trumpet, Robin Skarin på piano, och Linus Fredin på kontrabas. Musiken de spelar bygger på folkmelodier som gått i arv i generationer i Rättvik, där Oskar Stenmarks famor växte upp. Själva beskriver de det som "jazz på rättviksmål".

– Det var en ära för oss att få öppna festivalen, säger Oskar Stenmark.

Läs också: Draupner på Ringa gård: "Hälsingland är hemmaplan"

Solen värmde de besökare som kommit till Erik-Andersgården.

Festivalens första kväll bjöd även på göteborgstrion Blommor inomhus, jazzsångerskan och pianisten Ida Sand, och jazzpianisten och kompositören Jan Lundgren.

Jan Lundgren spelade tillsammand med Mattias Svensson och Bonfiglioli Weber string quartet.

Jan Lundgren spelade tillsammans med kontrabasisten Mattias Svensson och en stråkkvartett ledd av Claudia Bonfiglioli. Han tillägnade konserten till Jan Johanssons syster Maj Knutsson, som satt i publiken.

Läs också: Musik med gamla anor på hembygdsgård i Söderala

Konserten dedikerades till Jan Johanssons syster.

Konserten inleddes med en melodi som han menade är akutell i alla tider - Emigrantvisan, och följdes sedan av ett potpourri av andra Jan Johanssontolkningar.

Jan Lundgren har samarbetat med många av Sveriges främsta artister.

Jan Lundgren mottog Jan Johanssonstipendiet år 2000 och är den förste och ende nordiska jazzpianist som utnämnts till "Steinway Artist" av Steinway and Sons. Han turnerar över hela världen och har samarbetat med många av Sveriges främsta artister.

Läs också: Nästa helg drar jazzen igång - Music is the weapon på hemmaplan

Hunden Muscot diggade Jan Lundgren.

Musikerna Ingrid Svensson och Annika Schönning var två av de som kommit för att njuta av musiken. De spelar båda klassiskt, men hunden Muscot tycker mest om jazz.

Ingrid Fredlund, Peter Karlgren och Lisbeth Ranhagen i väntan på nästa framträdande.

Ingrid Fredlund, Peter Karlgren och Lisbeth Ranhagen var alla nyfikna på vad festivalen skulle innehålla.

– Jag bor granne med Erik-Andersgården så då är det klart att man går hit. Det är ju inte så att det regnar jazzfestivaler över Söderala annars, säger Peter Karlgren.

Väninnorna Anita och Synnöve såg fram emot Jan Lundgren.

Väninnorna Anita Elfverson och Synnöve Willemodotter var på Världsarvsjazzen för första gången. Det hade främst kommit för att höra Jan Lundgren och tyckte att gården var en väldigt vacker plats.

Bosse och Lena hade åkt från Hudiksvall för att gå på Världsarvsjazzen.

Bosse Eriksson och Lena Wallenbrand Wixner hade åkt från Hudiksvall för att höra Jan Lundgren. De såg fram emot att höra honom spela tillsamans med stråkkvartetten.

Många hade kommit för att njuta av musiken i den unika miljön på Erik-Andersgården.

Anders Uddén, en av de ansvariga för fesitivalen, tykte att inledningen av festivalen blivit mycket bra.

– Det finns all anledning att vara nöjd. Det är väldigt hög kvalité i år igen, med några av Sveriges bästa musiker som kommer hit. Vädret blev bra, och det här är alltid en fantastisk miljö att vistas i. Alla blir glada av att vara här, både artisterna och publiken vilket alltid är lika kul att se. Nu har vi helgen kvar och vi hoppas att vädret håller i sig.

Solen värmde jazzpubliken.

Emigrantvisan - lika aktuell i alla tider, menar Jan Lundgren.

Mer läsning

Annons