Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valfri omvårdnad innebär nya krav och konkurrens: "Ingen aktör på väg vad jag vet"

I Söderhamn kommer medborgarna att få välja valfritt mellan kommunal eller privat omvårdnad. Konkurrens om redan svårfunnen arbetskraft kan följa.

Annons

På senaste kommunfullmäktige och med knapp marginal förkunnade klubban att Lagen om valfrihetssystem (LOV) gällande omvårdnadstjänster, ska komma att gälla i Söderhamn senast från och med januari 2018. I Söderhamn har brukarna redan kunnat använda privata aktörer för det som gäller servicedelen av omvårdnaden, till exempel städ och tvätt. Men nu blir även ovårdnaden valfri.

Med det nya läget kommer kommunen alltså att bli både utförare av den omvårdnad de redan driver men också beställare av tjänster – en utmaning?

– Ja, det blir det, men egentligen har vi jobbat en tid med att ställa om för just det här. Vi har en myndighetsdel som har hand om all handläggning och två ben för verksamheten. Redan där har vi anpassat oss, men det blir förstås mycket större nu och vi ska säkerställa att det blir lika säkert för alla, säger Katarina Hedberg (S), ordförande i omvårdnadsnämnden.

Läs också: Här kan du välja din hemtjänst

Katarina Hedberg (S) är ordförande i omvårdnadsnämnden. Hon säger att konkurrens om arbetskraften kan uppstå när LOV införs eftersom det redan är svårt att rekrytera undersköterskor.

158 kommuner i Sverige, inklusiva övriga hälsingekommuner, har redan infört LOV, för fem år sedan var antalet 45. I Söderhamn har flera privata företag arbetat sig in när det gäller städ- och tvättbiten.

– Ur min horisont har det fungerat bra. Vi har inte haft jättemånga utförare och inte jättemånga brukare. Några har kommit och några har försvunnit men jag har ingen erfarenhet av att det inte fungerat.

Finns utförare som står och stampar och vill in när vägen ligger öppen för även omvårdnadstjänster?

– Inte mig veterligen, men det ska bli spännande att se om det kommer någon.

I ett valfrihetssystem finns tre ben: beställare (kommunen), utförare och medborgare. Kommunen har ansvaret att godkänna, följa upp och utvärdera. En indirekt styrning jämfört med att styra den egna verksamheten.

Hur ska kvalitén säkerställas?

– Det blir ju en form av upphandling, samma sak som gäller för städ och tvätt. Man får ansöka och bli godkänd och kvalitén säkerställs genom upphandlingen och hur man skiver den, där kan vi styra en del. Och så följa upp och kontrollera, säger Katarina Hedberg.

Att bli indirekt styrande ställer krav på beställningarna som görs.

– Så är det i alla upphandlingar. Många kommuner har redan det här och vi får titta på andra och hur de gör det.

Gör ni det?

– Absolut, vi har kontakt med andra kommuner och jag vill säga att vi har en ganska god bild av hur vi ska göra.

Läs också: Ta in privata anbud på äldreboende – intressenter finns

Om de som inte aktivt väljer automatiskt får kommunen som utförare är inte bestämt än, säger Karatina Hedberg. Det gäller att få invånarna att förstå det nya systemet.

– Jag tror att många hört diskussioner i fullmäktige eller sett insändare och så, men vad det rent konkret innebär kanske inte många vet. På något sätt ska vi få ut informationen, men hur törs jag inte säga än.

Fler arbetsgivare innebär också att det kan bli konkurrens om arbetskraften. Katarina Hedberg berättar att det redan nu är svårt att få tag i undersköterskor.

– Det kan förstås bli konkurrens. Det kanske är en risk för oss men en möjlighet för personalen. Men vi ska ha en lika god omvårdnad och vara en lika bra arbetsgivare som en privat aktör. Oavsett utförare är det svårt att hitta personal och det gäller inte bara i Söderhamn utan i hela Sverige, den biten är trickig oavsett vem man är.

Hur går ni vidare i arbetet med LOV?

– Vi fortsätter arbetet som redan påbörjats. Vi hade gärna sett att det var lite mer tid men vi jobbar på och strävar efter att vara klara vid startdatum.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons