Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Usel sommar för laxfisket i Ljusne – leder till mindre intäkter

Sommarens magra laxfiske i Ljusnan betyder mindre intäkter för näringen i Ljusne. Dålig vattenförening, invasion av skarv och effektiva laxfällor är de orsaker som sportfiskeklubben ringat in.

Annons

Vattnet forsar dånande ur kraftverkets öppningar i Ljusne. Ett företagargäng fiskar i Ljusne sportfiskeklubbs regi och lyckas landa några laxar. Thomas Thyr, ordförande i klubben, ser tillbaka på fiskesommaren och konstaterar att det varit tunt med både vatten och lax. Ett 70-tal landade laxar jämfört med omkring det tredubbla ett fint år. Det ger i sin tur klubben mindre medel att sätta ut fisk för.

Thomas Thyr är ordförande för Ljusne sportfiskeklubb, som får mindre medel att sätta ut fisk för i och med den dåliga försäljningen av fiskekort i sommar. Sportfiskare som stannar hemma drabbar intäkterna i hela orten.

– En riktigt dålig sommar för laxfisket. Det betyder att vi tappar säkert 150 000 kronor mot ett normalår. Största anledningen är att det har varit en torr sommar och dåligt vattenflöde. Det är bara som det är och inget man kan göra något åt, säger Thomas Thyr.

Läs också: Efter en torr sommar – nu hoppar laxen i Ljusnan

Ett annat och större hot mot fisket är skarven, säger sportfiskeklubbens ordförande. Klubbmedlemmar berättar om tusentals skarvar som letat sig in i älvmynningen och kan ses där mer eller mindre permanent. De är ett mörkt moln även för öringsfisket som blir allt bättre längs kusten.

– Tänk bara vad de kan göra med smolten som sätts ut. Det är det största hotet inför framtiden och där måste vi ta ett snack med länsstyrelsen om vad som kan göras, säger Thomas Thyr.

Läs också: Fisket av lax i Östersjön stoppas

Förutom dålig vattenförening och skarv ser Thomas Thyr de laxfällor som ligger i älvmynningen som en orsak till det magra laxfångsterna under sommarmånaderna. I synnerhet de stora fiskarna som kommer tidigt då laxfisket startar i början av juni fastnar där, menar Thomas Thyr. Dåligt laxfiske drabbar i förlängningen hela orten som tappar turister, säger han. Uppgifter om utebliven fångst färdas snabbt i digitala tider.

– Vårt missnöje gäller främst tre fällor som ligger långt inne. De sopar rent, fällorna är väldigt effektiva. Det är en knepig situation som drabbar fler än oss i klubben. Det gäller inte bara ett gäng fiskare som tycker att det nappar dåligt, bygden tappar turister och intäkter.

Thomas Thyr hjälper en lycklig fiskare att landa en lax. Under högsäsongen i juni och juli landades däremot långt färre laxar än ett nomalår.

Ljusne sportfiskeklubb planerar att träffa länsstyrelsen för att diskutera både skarv och laxfällor och bena ut hur situationen kan förbättras.

– Gasolkanon har ju fungerat på skarven förut, även om man bara flyttar problemet. Och när det gäller laxfällorna hoppas vi kunna hitta någon medelväg. Kanske man inte behöver fiska med fällorna alla dagar och de kanske inte behöver finnas så långt in, säger Thomas Thyr.

Se också: Han jobbar i nollgradigt vatten - för bättre fiske i Klumpströmmen

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons