Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trenden fortsätter neråt – allt färre söderhamnare läser vidare på högskola

För varje år blir det färre ungdomar från Söderhamn som läser högre utbildningar. För Isabelle Eriksson och Leonard Lidén var det viljan att resa som stoppade upp studierna.

Annons

Söderhamns kommun ligger under rikssnittet när det kommer till unga som studerar på högskola eller universitet. Vid 24 års ålder har bara 31 procent börjat en utbildning, medan rikssnittet är 43 procent.

Läs mer: Ansökningarna till Högskolan i Gävle ökar mest i landet – men fler distansplatser önskas

Isabelle Eriksson valde att inte plugga vidare på högskola och gick direkt in i arbetslivet istället.

Isabelle Eriksson, 22 år, tillhör den gruppen som valt att inte plugga vidare. Hon åkte som au-pair till USA i två år efter gymnasiet och fick sedan jobb direkt när hon kom hem.

– Flera av mina vänner började högskolan direkt efter gymnasiet, men ändå tycker jag att många valde att inte börja, utan istället började att till exempel jobba eller resa. Jag kan bara jämföra med USA och där ansåg jag att pressen på att fortsätta plugga var hög. Där pratades det mer om college eller högskolan än vad jag upplever här, säger Isabelle Eriksson.

På gymnasiet studerade hon samhällsprogrammet och gick ut med bra betyg. Men att gå direkt till högskolan var inte något aktuellt just då. I dag känner hon ingen press till att bli akademiker, men visst är det en möjlighet senare i livet.

Isabelle Eriksson arbetar på Scandynet i Söderhamn.

– Det ligger nog ändå där i tankarna, men vad det skulle vara vet jag inte. Just nu trivs jag bra på jobbet och vill vara kvar här. Men det känns också bra att veta att jag kan plugga vidare senare i framtiden om jag vill. När jag är "redo" och vet vad jag vill plugga så kommer jag att känna det, säger hon.

Läs mer: Johannes ska bli gymnasielärare: "Efter utbildningen kommer jag ha jobb hela livet"

Leonard Lidén, 21 år, har precis börjat studera basår på Mittuniversitetet i Sundsvall. För honom tog det två år innan han började plugga vidare.

– För mig kände jag ingen press att börja direkt, varken från omgivningen eller föräldrarna. Jag och några vänner hade planerat att resa efter gymnasiet så när vi gick ut drog vi iväg ett halvår. När jag kom tillbaka började jag jobba inom skolan, säger han.

Efter ett års uppehåll sökte han sjuksköterskelinjen i Uppsala och kom in, men det kändes inte rätt. Därför tackade han nej och arbetade ett år till.

Läs mer: Stora kunskapsbrister i Hälsingland: "Det är nästan värst här"

– Nu pluggar jag basår och det är en slags mellanväg för mig. Jag vet inte exakt vad jag vill bli än men jag ville börja plugga, säger han.

Likt Isabelle Eriksson upplever han att många unga hellre reser eller arbetar innan de börjar på någon högskola. Men en högre utbildning har alltid funnits som en viktig plan i livet.

– Många av mina vänner har börjat plugga vidare nu så det lockar ju också, när jag ser hur det går för dem. Det är också viktigt för att jag ska kunna jobba med det jag vill i livet, säger Leonard Lidén.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons