Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppjobb när kyrktornet fräschades upp: "Man känner sig viktlös"

Kyrkobesökare i Bergvik fick ytterligare anledningar att höja blicken mot skyn under förra veckan. Hängandes i linor från kyrktornets topp såg hantverkare till att tornet fick ett nytt skyddande lager av taktjära.

Annons

Doften av tjära har legat tät över Bergvik i några dagar. Men den kommer inte från någon av byns båthamnar utan snarare från dess högsta byggnad.

Hängades i linor från det 45 meter höga kyrktornet kunde hantverkarna tjära in spåntaket.

Under årens lopp har väder och vind slitit hårt på den 101-åriga kyrkans fasad, något som har märkts på den bleka färgen på det 45 meter höga kyrktornet. Nu har Söderala pastorat tagit hjälp av Hälsinge takspån för att ge tornet ny färg med ett skyddande lager av tjära.

–Vinden och regnet har satt lite stopp men annars har det gått bra. Man brukar säga att kyrktak ska tjäras vart femte år på sydsidan och vart sjätte eller sjunde på norrsidan, säger Daniel Hugg från Hälsinge takspån.

Läs mer: Bergviks kyrka firar 100 år

Daniel Hugg och hans arbetskamrater från Hälsinge takspån har arbetat med Bergviks kyrka under en veckas tid.

Arbetet med att tjära in kyrktornet är komplicerat och har väckt stor uppmärksamhet bland kyrkobesökarna. För att ta sig upp på kyrktornets utsida har de tre hantverkarna klättrat längs små stag mot tornets topp. Där har sedan linor fästs runt tornet vilket gjort att takspecialisterna kunnat hänga och arbeta fritt i luften.

– Man känner sig viktlös där uppe, det är en skön känsla. Och om den som langar tjäran är seg så hinner man kolla in utsikten lite också, säger Daniel Hugg.

Läs också: IFK Bergvik ger sig in i elbranschen – störst i länet

Enligt kyrkogårdsarbetaren Kerstin Larsson Cedendahl är det uppskattningsvis 30 år sedan kyrktornet senast tjärades. Hon är imponerad över hantverkarnas mod där de svingade sig fram över det branta taket.

– De var riktigt tuffa och duktiga. Många som har besökt kyrkogården har blivit ståendes här länge och bara tittat på, det är spännande och svårt att slita blicken från.

Läs också: Lokala hemmapysslare på sommarutställning i Bergvik

För att ta sig upp till kyrktornets topp fick hantverkarna klättra på små stag.

Med ett nytjärat torn har Bergviks kyrka fått en uppfräschat utseende.

Mer läsning

Annons