Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka i trean efter 30 år – nu planerar Ljusne redan inför nästa säsong

1986 ramlade Ljusne AIK ur division 3.
Därefter har vägen tillbaka både varit lång och krokig.
– I år såg vi tidigt att vi hade ett bra lag på gång, säger Stefan Bergenholtz.

Annons

Dagen efter 3–1-segern mot Hällbo som säkrade avancemanget var vardagen snabbt tillbaka i Ljusne. På måndagskvällen tränade laget som vanligt igen – och den mångåriga lagledaren och allt i allon Stefan Bergenholtz var som vanligt på plats. Han berättar att han under dagen fått ta emot en hel del gratulationer.

Nästa säsong är nämligen Ljusneborg återigen en division 3-arena för första gången på väldigt, väldigt länge.

– Det var 32 år sedan vi vann division 4 senast. Vi gick upp 1984 och ramlade sedan ur 1986. Och det var också i "gamla" trean, säger Stefan Bergenholtz som själv var med och spelade på den tiden.

Dawuda Wulampah och Saeed Khemisi.

Sedan dess har många upplagor passerat förbi, men laget med de svart-vit randiga tröjorna har aldrig lyckats ta det där sista steget till nästa nivå.

2012 slutade Ljusne tvåa i serien efter Söderhamns FF. Men i det efterföljande kvalet var laget chanslöst. Och tabellplaceringarna efter det har varit sjua, fyra och så sent som förra året blev det återigen en andraplats i division 4 .

– Det är många år man både hoppats och trott. Men i år såg vi tidigt att vi hade ett bra lag på gång.

Vad ligger då bakom den lyckade säsongen? Stefan Bergenholtaz har en enkel förklaring.

– Vi har haft bra spelare. Och i Kim (Vestin) och Ivan (Levoskho), som bara varit med sporadiskt tidigare, har vi fått två naturliga målskyttar. De har gjort över 30 mål tillsammans. Och det betyder mycket.

Ljusne inledde säsongen med att vinna KM i futsal. Stefan Bergenholtz längt upp till höger.

Bergenholtz passar också på att hylla samarbetsavtalet med division 6-klubben Sandarne. Den är på den vägen som bland annat Dawuda Wulampah, Saeed Khemisi och Emadreza Reza gjort entré och som bidragit till att höja lagets nivå avsevärt.

– De har varit väldigt duktiga. Vi har haft väldigt bra hjälp av Nicklas Johansson i Sandarne. Han har gjort oss en stor tjänst.

– Vi får se hur det blir till nästa säsong. Det vet man inte. Dawoda till exempel väntar på besked i höst om han får vara kvar eller inte. Och det är kanske andra klubbar som är intresserade. Men de verkar trivas bra i laget och vi hoppas förstås att de blir kvar.

Ivan Levoskho  är laget bästa målskytt med totalt 18 mål hittills.

Och arbetet inför nästa säsong är redan i gång. Ambitionen för Ljusne inför nästa säsong är först och främst att behålla stora delar av årets trupp.

– Det är ingen som sagt något om att sluta. Snarare är det åt andra hållet och många ser fram emot att spela i trean. Planen är också att knyta upp Klas Forsgren ytterligare ett år som tränare.

Nyförvärv?

– Även om vi haft en bred trupp i år är det är klart att det alltid det behövs fyllas på med några spelare. Det viktigaste är ändå att alla spelare blir kvar.

Men trots allt återstår fortfarande två omgångar att spela innan säsongen är över. Ljusne har kvar att möta Edsbyn och Norrala – två topplag som med samma poäng jagar kvalplatsen.

– Vi vill göra det vi ska och avsluta snyggt, säger Stefan Bergenholtz.

LÄS MER: Nygamle tränaren: "Vi har bäst spelare helt enkelt"

LÄS MER: Tränaren hoppar av –Forsgren tar över: "Energin tog slut"

Mer läsning

Annons