Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

The Who blixtrade till i Söderhamn

Östra berget i Söderhamn bestegs av brittiska världskända bandet The Who för 50 år sedan – en enormt stor händelse, tycker Hasse Nilsson och trummisen Lasse Strid som spelade i förbandet Moody Beats.
– Det går nästan inte en dag utan att jag tänker på det, säger Lasse Strid

Annons

Det är lördag den 4 juni 1966, klockan närmar sig 16.

Söderhamnsbandet Moody Beats kliver nervöst och samtidigt, med all anledning, stolt ut på scenen.

Närmare 2000 ungdomar väntar i sluttningen nedanför Oscarsborg.

I kulisserna står det engelska bandet The Who och ser fram emot sin spelning.

Läs också: Engmans kapell intog sista sommartrivseln

I förbandet spelar Lasse Strid som trummis. För honom är det nästan helt overkligt att han sitter där och spelar, med de stora idolerna väntandes i bakgrunden.

Lika overkligt var det två veckor tidigare när Christer Jansson sa att de skulle vara förband tillsammans med The Teams och Why.

4 juni 1966 uppträder The Who på Berget i Söderhamn. Omslagsbilden och flera av dem i boken är det Lasse Strid som tagit.

– Jag blev förbannad när han sa att vi skulle vara förband till The Who, jag trodde han drev med mig, säger Lasse.

Läs också: Publikrekord för Sommartrivsel

Nu har 50 år passerat och han går sakta fram mot scenen tillsammans med Hasse Nilsson, som satt i publiken den minnesvärda aftonen på Östra berget.

Fargbilderna från Söderhamn ur boken om The Who i Sverige är Lasses.

De ser sig omkring och står länge tysta och bara blickar ut mot det tomma publikhavet framför dem.

Än i dag tror de knappt det är sant att världskända bandet The Who spelat från just den här scenen. Med medlemmarna Pete Townshend, Keith Moon, Roger Daltrey och John Entwistle som gjorde sig kända för sina vilda framträdanden.

Nu gick det lugnt till i Söderhamn även om trummorna fick spikas fast med sjutums-spik i scengolvet.

4 juni 1966 uppträder The Who på Berget i Söderhamn. 50 år senare träffar vi Hasse Nilsson och trummisen Lasse Strid som var med...

– Det var en enorm upplevelse. Beatles, Rolling Stones och Animals i all ära, men för egen del, när The Who slog igenom med My Generation, så bytte jag lag, säger Lasse och skrattar.

– De spelade sin senaste singel, Substitute, och det var den bästa de gjort dittills. Det var som att blixten slog ner, säger Hasse.

Omslaget pryds av Lasse Strids bild.

De håller båda i varsina exemplar av en bok från 1995 om bandets Sverigeturné, med text från Söderhamn av Hempo Hildén.

Och flera av bilderna i den är från berget i Söderhamn – med Lasse som fotograf. Han tog ett antal bilder, och omslagsbilden är dessutom hans.

– Kamera måste man ha med när stora idolerna är här. Fast det är inte bara mina bilder från Söderhamn, säger han lite blygsamt.

Lasse Strid fattar knappt att han varit förband till The Who, men trots att minnena från lördagen den 4 juni 1966 är vaga, kommer han alltid att bära med sig minnet.

Det går nästan inte en dag utan att Lasse tänker på den unika spelningen.

– Jag har aldrig glömt det i hela mitt liv, säger han.

Efter några år hamnade trumpinnarna på hyllan efter spelningar runt om i Hälsingland med Moody Beats. Medlemmarna splittrades och Lasse är numera pensionär efter att ha varit egenföretagare i ventilationsbranschen.

– Fast jag hoppar in på timjobb och spelar trummor i garaget, säger han. Spencer Davies Group, Lill-Babs, Splash och Ulf Lundell bland många andra spelade på berget under 1900-talets andra hälft, och artister har fortsatt att inta scenen under 2000-talet nu framför allt genom 30-årsfirande Sommartrivsel.

– Men jag har inte varit på berget sedan The Who spelade. Det är första gången på 50 år jag är här. Scenen är lite större och berget är lite finare. Men det var fint då också, när The Who spelade, säger Hasse.

Hasse Nilsson och trummisen Lasse Strid tycker att The Who är det största som hänt på Östra berget är The Who.

Mer läsning