Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartsundsrännan kritiseras för bristande underhåll – blir både smalare och grundare

Längs Svartsundsrännan hänger träd och buskar ner utför kanterna. Det blir allt grundare och större båtar har svårt att ta sig genom. – Det är definitivt ett problem och det kommer att behöva underhållas, säger Henrik Olsson på Skärgårdsenheten.

Annons

Flera av de som bor på Skatön berättar att Svartsundsrännan förfallit.

Restaureringen av Svartsundsrännan i Söderhamns skärgård blev färdig 2008. Då muddrades botten för att båtar skulle kunna åka genom, men sedan dess har inget mer underhåll gjorts. Nu har boende i området längs med rännan vittnat om ett grundare vatten på flera ställen.

Den andra, mer akuta problematiken är övervuxna träd och buskar som hänger ner över sidorna.

– Det märks ju att det inte hålls efter. Jag tycker det är konstigt att man gör en sådan här stor satsning och sedan inte håller efter, säger Göran Hånell, en av stugägarna längs rännan.

Läs mer: Misskötseln skrämmer bort turisterna

Genom att kanalen är muddrad gäller det att hålla hastighetsbegränsningen på tre knop för att vågorna inte ska segla upp längs kanterna och dra ner jord i vattnet.

Vassen växer över ensmärkena varje sommar och brukar rensas fram av Skärgårdsenheten.

– Främst är det att många kör for fort där som gör att det uppgrundar. Svallet åker upp längs sidorna så det rinner ner smuts i vattnet, säger Henrik Olsson på Skärgårdsenheten i Söderhamn.

Läs mer: Få håller hastighet i ränna

Det var på initiativ av Söderhamns kust och skärgårsförening som Svartsundsrännan fick liv för åtta år sedan. Genom flera sponsorer och EU-stöd gjordes restaureringen möjlig och nästan tre miljoner kronor spenderades på projektet. För att Skärgårdsenheten ska kunna underhålla rännan behöves ett politiskt beslut för att finanisiera projektet.

Läs mer: Sol, vind och båtliv på Söderhamns första skärgårdscruising

– När restaureringen gjordes säkerställdes det aldrig något om underhåll. Det är väl det som kan bli problemet med EU-stöd, man får en peng för att göra något men sen finns det inga pengar för underhåll, säger Henrik Olsson.

Längs hela vattendraget växer vegitationen sig stor.

Just nu ligger inget förslag hos kommunen om att underhålla rännan.

– Initiativet om en underhållsmuddring bör komma från markägaren, markförvaltaren, och underhållaren, vilket betyder kommunen. Ser man ett problem så uppsök oss så får vi undersöka om det är relevant och behövs prioriteras, sedan om det måste underhållas så behöver det äskas fram pengar, säger Henrik Olsson.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons