Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt för att rekrytera vikarier inför sommaren: "Kan inte vara utan personal"

Fortfarande saknas omkring 100 vikarier för omvårdnadspersonal i Söderhamn. Om läget inte har ändrats innan slutet på maj kan man behöva titta på andra lösningar.

Annons

Inför sommaren söker Söderhamns kommun ungefär 420 vikarier som kan jobba inom hemtjänsten och på vård- och omsorgsboenden. Men i år går rekryteringen trögare än vanligt och fortfarande fattas omkring 100 vikarier.

Läs också: Beslut fattat – Korttidsvården flyttar från Västerbacken till Ljusne

– Det är nog lite mer än vad det brukar fattas. Vi brukar ha speedrekrytering och första gången vi hade det var det väldigt få som kom. I måndags kom det 62 personer och 40 var aktuella för jobb. Så vi hoppas ju att det ska gå vägen, vi har inte gett upp än, säger Birgitta Löjdström, verksamhetschef för hemtjänst och vård- och omsorgsboende.

Birgitta Löjdström är verksamhetschef för hemtjänst och vård- och omsorgsboende i Söderhamn.

Vikarierna ska täcka upp för 900 anställda som har semester i två omgångar. Än finns tid att söka jobben, men är det inte löst inom en månad blir läget kritiskt berättar Birgitta Löjdström.

Läs också: Oro efter beslutet: "Varför fick vi ingen information?"

– Har vi inte fått in fler i slutet på maj så är det riktig kris. Många väntar med att söka, och söker andra jobb också. Det brukar ramla in. Men är det inte ordnat då, så blir det kris.

Hur löser man det då?

– Det vet jag inte. Men det kan bli så att man inte kan bevilja semester. Vi kan inte vara utan personal. Man kanske får gå ut med något erbjudanden om att om man jobbar så får man extra betalt. Men vi har inte kommit dit än, även om det är klart att vi måste vidta åtgärder om det skulle bli så. För semester har man ju rätt till, även om man kan behöva skjuta på den.

Läs också: C och L motionerar om korttidsvården – vill riva upp beslutet om flytt

Bland sjuksköterskorna pågår också arbetet med att hitta vikarier. Hittills har en person sökt sommarjobb, enligt Linda Hedberg och Charlotta Jansson, enhetschefer för sjuksköterskeenheten och nattpatrullen i Söderhamn.

– I nuläget får man vara glad för dem man får. Jag tror vi kommer att behöva ungefär fem stycken, säger Linda Hedberg.

Under sommaren kommer undersköterskor att gå in och täcka upp för delar av det arbete som sjuksköterskorna vanligtvis gör, som provtagningar och såromläggningar.

Inom de närmsta veckorna kommer man ta ställning till om man ska ta in extra personal via hyrföretag. Att neka någon semester är alltså inte aktuellt i nuläget, enligt Linda Hedberg.

– Vår plan b är att söka via rekryteringsfirmor. Men vi får överväga alla möjligheter. Vi kommer att se över helheten, att man kanske får flytta semestern någon vecka eller så.

Mer läsning

Annons